Deel dit artikel
-

Consumentenbond: virusscanner noodzakelijk

Virusscanners zijn geen overbodige luxe. Dat constateert de Consumentenbond. De bescherming van een computer zonder extra scanner is nog steeds veel minder goed dan met een betaalde scanner. Op de standaardbeveiliging van Windows kan niet worden gerekend en de beveiliging van browsers staat nog in de kinderschoenen.

De Consumentenbond testte veertien betaalde internetbeveiligingspakketten, drie gratis virusscanners én Windows 8. Er werd gekeken naar het vermogen om kwaadaardige software tegen te houden, systeembelasting, gebruiksgemak en de kwaliteit van de firewall.

De beveiligingspakketten van G-Data (Internet Security 2015), Eset (Smart Security 8) en McAfee (Internet Security 2015) scoren het hoogst en krijgen het predikaat ‘Beste uit de test’. De gratis scanner van Avira haalt een 6,1 en is daarmee ‘Beste koop’.

Internetbrowsers blokkeren maximaal 30 procent foute webpagina’s, terwijl virusscanners rond de 70 procent tegenhouden.

De ingebouwde virusscanner van Windows 8, Windows Defender, eindigt onderaan in het onderzoek met een 4,2. Hierdoor moeten consumenten die goed beveiligd willen zijn, alsnog een virusscanner aanschaffen. De voorgeïnstalleerde probeerversies van virusscanners zijn echter ook niet alles. Dit is volgens de bond slecht voor de keuzevrijheid van consumenten, maar ook onveilig omdat veel consumenten die versie laten verlopen. En met een verlopen virusscanner is ook de basisbeveiliging van Windows niet actief.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond