Deel dit artikel
-

Consumentenbond: Wettelijke garantie niet wijzigen

De Consumentenbond is geen voorstander van wijzigingen in het Nederlandse stelsel van wettelijke garantie. Minister Verhagen schijnt daar wel voor te voelen.

Het huidige Nederlandse garantiestelsel werkt volgens de bond goed en kan verder verbeterd worden door uitgebreide voorlichting over de garantieregels aan consumenten en ondernemers.

De Europese Commissie heeft lange tijd druk uitgeoefend om het wettelijke recht op garantie te beperken, met name in voorstellen voor de nieuwe Richtlijn consumentenrechten. Uiteindelijk is de beperking van garantierechten niet opgenomen in de nieuwe richtlijn.

Volgens de bond suggereert Minister Verhagen nu ten onrechte in zijn brief aan de Tweede Kamer over de Consumentenagenda 2012 dat de bepalingen op de schop kunnen. Hij leidt dat af uit het advies over deze Europese voorstellen van de Commissie Consumentenaangelegenheden van de SER in 2009, waar ook de Consumentenbond deel van uitmaakt.

In Nederland hebben consumenten recht op een deugdelijk product dat zolang mee gaat als mag worden verwacht en al die tijd normaal functioneert. Gaat bijvoorbeeld een wasmachine buiten de schuld van consumenten eerder stuk dan verwacht, dan hebben consumenten recht op herstel of vervanging en als dat niet mogelijk is (een deel van) hun geld terug.

Deel dit bericht

1 Reacties

Adriaan

Het garantierecht in NL is compleet doorgeschoten. Hoe kan een bedrijf garantie geven op ieder product dat eerder kapot gaat dan verwacht? Dit lokt toch voor ieder defect product een nieuwe discussie uit? Moet een leverancier ieder product gaan keuren en onderzoeken op oneigelijk gebruik en hoe zou dat moeten?

Uiteindelijk zullen de kosten van dit systeem (bij letterlijke intrepetatie) veel te hoog worden en toch op de consument afgewenteld moeten worden. Daarnaast is het ook niet duidelijk naar de consument. Ik vraag me af of de consumentenbond hier over nagedacht heeft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond