Deel dit artikel
-

Coronahackaton: van versneld vaccin tot buurtwinkelapp

Een puzzel voor een vaccinformule en apps voor zorgprofessionals en lokale ondernemers zijn de winnaars van een 48-uur durende online innovatiemarathon die afgelopen weekend in het teken stond van de coronacrisis.

Hack the Crisis is een wereldwijde beweging die vorige maand is gestart door de Estse accelerator Garage48. Inmiddels zijn er hackathons georganiseerd in meer dan vijftig landen, waaronder Duitsland, Australië en India.

De beweging blijft ondertussen verder groeien: deze week wordt met The Global Hack zelfs een mondiale hackathon georganiseerd. De organisatoren hopen 1 miljoen probleemoplossers in beweging te krijgen om samen oplossingen voor deze wereldwijde gezondheidscrisis te vinden. De prijzenpot voor de beste ideeën is 100.000 euro.

De Nederlandse editie van Hack the Crisis was opgezet door vrijwilligers van TNW, Innofest, StartupAmsterdam en Brain Fuel, met ondersteuning van onder meer GoodUp, Smart Camels, Hoax Amsterdam, Women in AI (#WAI), Startupbootcamp, EY en Lubbers de Jong TECH PR.

De hackaton leverde vier winnende ideeën op. Het team van AnalysisMode ontwikkelde een onderzoeksplatform waarmee iedereen kan helpen in de zoektocht naar een vaccin door een online puzzel op te lossen. Het puzzelspel is inmiddels al 7000 keer gespeeld door mensen uit 93 landen. Het team heeft inmiddels contact met de Universiteit van Oxford en farmaceuten voor de verdere ontwikkeling van hun dienst.

Met de tijdens de hackathon ontworpen app Roodkappje worden kleine voedselleveranciers (van bakker tot groenteboer) gekoppeld aan vrijwilligers die zich willen aanbieden als bezorgers. Gedurende het weekend gaven al zo’n 25 ondernemers aan graag van het platform gebruik te willen maken.

Een ander winnend idee is het platform Ediya. Hierop kunnen leerkrachten door samen te werken inspirerend onderwijs blijven geven.

Het team achter PPlcert tenslotte ontwikkelde een platform waarop de zorggemeenschap samen producten kan recenseren en zo hun betrouwbaarheid kan vaststellen. Zo kan een kleiner ziekenhuis bijvoorbeeld profiteren van de tijd die een grotere zorginstelling al aan kwaliteitsonderzoek heeft besteed, en kunnen artsen en patiënten de producten eerder gebruiken.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond