‘Amsterdam wordt hub voor Russische online journalistiek’

Amsterdam moet het centrum worden van onafhankelijke Russische online journalistiek. The Moscow Times zit er al en de komende weken vestigt TV Dosjt zich met een studio in de hoofdstad. Dat maakte Derk Sauer, CEO van The Moscow Times, gisteren bekend op het Crossmedia Congres in Amsterdam.
“Allerlei Russische onafhankelijke journalisten hebben zich bij ons gemeld,” zegt Sauer die tijdelijk onderdak heeft gekregen bij DPG Media.
TV Dosjt, een van de laatst overgebleven onafhankelijke tv zenders, staakte in maart alle activiteiten op de beroemde tonen van Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. Volgens de Russische toezichthouder lokte de zender extremisme uit, veroorzaakte ze massaal onrust en onveiligheid, en moedigde het station protesten aan.
Sauer moest gisteren wel toegeven dat er momenteel geen inkomsten zijn. Russische bedrijven mogen niet buiten Rusland adverteren en het ene westerse bedrijf na het andere verlaat Rusland. “Ik probeer nu allerlei fondsen aan te boren zodat de onafhankelijke verslaggeving kan blijven bestaan,” vertelde Sauer.
Met ongeveer tien personeelsleden is Sauer naar eigen zeggen weer terug bij af. Dertig jaar geleden startte hij met evenveel mensen zijn uitgeverij in Moskou, een stad ‘waar helemaal niets was: geen restaurants en geen winkels’. Met de Russische Cosmopolitan haalde Sauer zijn eerste miljoenen binnen. “We hadden vaak 400 advertenties per nummer, alsof we de geldpers hadden aangezet.”
Russen sleepten na de jaren negentig het grote geld binnen, “maar de laatste dertien jaar overheerst het cynisme”. Sauer merkte wel dat Poetin de teugels aanhaalde, “maar dat raakte ons in eerste instantie niet. Totdat er oekazes kwamen dat we de woorden oorlog en invasie niet meer mochten gebruiken en er gevangenisstraffen kwamen voor het vertellen van de waarheid. De situatie werd onhoudbaar. Met veel moeite hebben we alles achtergelaten. De voltallige redactie ging mee.”
Het Crossmedia Congres maakte zijn brede opzet meer dan waar. Het ging vooral over de continue zoektocht naar werkende modellen in een razendsnel veranderend medialandschap ‘waar kansen en bedreigingen elkaar afwisselen en zelfs in elkaar kunnen overgaan’. En dat ging van print (DPG Media) naar de kansen die audio biedt.
Diederik van Middelkoop, Creative Director bij Amp.Amsterdam, vertelde over de rol die geluid tegenwoordig speelt bij de merkidentiteit. Zijn bedrijf verzorgde de audio-identiteit voor merken als Bavaria, bol.com en WebEx. Voor dat laatste bedrijf werden alle geluidjes voor de videovergaderingoplossing van WebEx ontwikkeld.
Nieuw is volgens Van Middelkoop dat klanten de effectiviteit van audio willen meten. “Ik maak ook liever muziek waarvan ik hoop dat de opdrachtgever die mooi vindt, maar brand managers willen, volkomen terecht, weten of iets werkt of niet.”
Hij denkt dat de audio-identiteit belangrijker gaat worden. “We lopen in Nederland nog wat achter, maar we gaan steeds vaker tegen apparaten spreken, zoals slimme luidsprekers.”
Persoonlijke influencers, daaruit bestaan de marketinginspanningen van Feadship Royal Dutch Shipyard, de Nederlandse bouwer van superjachten. Chief Marketing Officer Farouk Nefzi deelde zijn marketinggeheimen op het congres. Met een ferm “We leveren niet aan Russische oligarchen” begon Nefzi aan zijn presentatie.
Feadship is ontstaan uit twee familiebedrijven die na WOII samen met een aantal andere jachtwerven besloten om onder één merk de Amerikaanse markt te gaan veroveren. Het bedrijf heeft 2500 mensen verspreid over het hele land, met vier afbouwwerven in Aalsmeer, de Kaag, Makkum en Amsterdam.
Een superjacht wordt door het bedrijf neergezet als een soort ‘cocon’ waarin de eigenaar zich veilig voelt, een beloning na hard werken niet lastig gevallen wordt door paparazzi.
Feadship signaleert nu echter ook een nieuwe type klant. Jongeren die door internet en crypto een jacht van willen en kunnen kopen. Het bedrijf heeft zijn online marketing op die nieuwe doelgroep afgestemd. De markt is niettemin klein: twee tot zes klanten per jaar. De grote deals worden op eigenaarsevenementen gesloten.
Op zijn beurt ziet ook flitsbezorger Gorillas zich voor uitdagingen gesteld. Het bedrijf moet klanten losweken van de fysieke supermarkt, maar ook van vele concurrenten. Sadik Cevik, CEO van Gorillas Benelux, vertelde dat zijn bedrijf vergeleken met andere flitsbezorgers veel minder aan marketing uitgeeft, met optimaal resultaat. “We onderscheiden ons door het aanbod, dat lokaal en duurzaam is.”
Misschien kan Aldi nog wat van Gorillas leren. De marketingafdeling in Nederland groeide van 12 naar 35 mensen, vertelde marketingdirecteur Nienke Van de Streek tijdens het Marketing Forum. Waar vroeger de nadruk lag op de folder, wordt nu geïnvesteerd in tv reclame (‘Tuurlijk wel!’) en sociale media. “We zitten nog helemaal vooraan in het proces van bewustzijn creëren.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond