Deel dit artikel
-

‘Cultuuromslag is nodig voor volgende digitale stap bouwsector’

Het digitalisatietempo in de bouwsector is de laatste jaren afgenomen. Tot 2016 nam de digitalisering in de bouw jarenlang gemiddeld met 10 procent of meer toe. De opkomst van mobiel internet was in die periode essentieel voor de bouw, waar steeds op andere locaties gewerkt wordt. Dit stelt het ING Economisch Bureau in zijn rapport Digitalisering in de bouw.

In de huidige goed draaiende markt is digitalisering ook voor veel bouwbedrijven niet cruciaal. In de volatiele bouwsector maken echter juist digitale bouwers de meeste kans op overleven en kunnen zelfs digitale dienstverlener worden aan andere bouwbedrijven.

De bouw liep lange tijd achter met digitalisering ten opzichte van andere sectoren. In de periode 2010-2015 heeft de bouwsector echter een enorme inhaalslag gemaakt. Internet werd in deze periode mobiel en dat is voor de bouwsector noodzakelijk omdat steeds op andere plekken (de bouwplaats) wordt gewerkt.

Ondanks de grote voordelen neemt de hoge groei van digitalisering na de periode 2010-2015 af. De waarde van gebruikte software en databanken in de bouw groeit vanaf 2016 minder hard en ook investeringen in ICT groeien minder snel. Het ING Economisch Bureau noemt hiervoor drie belangrijke redenen:

Rond 2015 lijken de meeste bouwbedrijven de grootste voordelen van mobiel internet te hebben genomen. Met mobiele telefoons, laptops en tablets wordt vanaf de bouwplaats informatie gedeeld. Bouwtekeningen worden digitaal gelezen op de bouwplaats en doordrukbonnen zijn vervangen door software op handhelds.

Rond 2015 begon ook de bouw weer op te klimmen uit de crisis. Orderboeken zijn sindsdien volgestroomd, de prijsdruk is afgenomen en voor sommige bouwbedrijven neemt de noodzaak om te investeren in digitalisering hierdoor ook af.

Bouwbedrijven die succesvol zelf een digitaal platform ontwikkelen, kunnen er uiteindelijk ook voor kiezen dit extern te gaan aanbieden aan andere bouwbedrijven waardoor ze hun businessmodel ook digitaal transformeren. Ze kunnen daarbij uiteindelijk de stap zetten naar digitale dienstverlener aan andere bouwbedrijven.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

De bouw is niet digitaal en zal het nooit worden. Zolang we blunderbeton blijven blubberen wordt het niks.
Meest spannende dat ze gebruiken is GPS met RTK. Het is hobbycomputeren vergeleken bij bijvoorbeeld de agrarische industrie. En om een over 4G VOIP bellende aannemer nou digitaal te noemen….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond