Deel dit artikel
-

Cyberchefs waarschuwen voor ‘cybercrime as a service’

Software voor het plegen van cybercriminaliteit is steeds makkelijker toegankelijk geworden. Inge Philips, plaatsvervangend hoofd landelijke recherche, en Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie, waarschuwen voor deze trend vandaag in een interview met De Telegraaf.

De twee woordvoerders spreken over ‘cybercrime as a service’. Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ransomware zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment. Ook leken kunnen er mee aan de slag, al moeten ze daartoe wel eerst doordringen tot het Dark Web, het deel van het internet dat alleen via Tor Browser toegankelijk is.

Van Bree: ‘Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet. Er is een groeiende afzetmarkt: het is big business. Pure criminele dienstverlening.’

Met ransomware en Remote Acces Tools (RAT’s) kunnen op afstand gegevens van een computer geblokkeerd en computers op afstand volledig bediend worden. Voorbeelden van dit soort software zijn NJ-RAT, DarkcComet en Blackshades.

Uit een analyse van het bedrijf Trend Micro, blijkt dat er in de Benelux in februari al meer ransomware-infecties zijn ontdekt dan in de laatste zes maanden van 2015.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond