Deel dit artikel
-

D66 wil indringende datamacht van bedrijven en overheden beperken

D66 wil de indringende datamacht van bedrijven en overheden beperken. Dat is cruciaal om onze democratie, onze rechtstaat en onze vrijheid te beschermen, vindt de partij.

Er worden steeds meer algoritmes gebruikt die data van onschuldige mensen analyseren op verkeerd gedrag, zonder dat zij ergens van verdacht zijn. Nu is het SyRI, straks zijn het gezichtsherkenningscamera’s die controleren of je door rood loopt, aldus Kamerlid Kees Verhoeven van D66.

Techreuzen en overheden kunnen steeds dieper in onze levens treden. Dat gebeurt zonder dat we daar grip op hebben. Zonder dat we een vrije keuze of inspraak hebben. Zonder dat we ons recht kunnen halen.

De partij lanceert vandaag een pamflet met de titel ‘Digitale Revolutie’, daarin staan 12 voorstellen om de steeds verdergaande datamacht van techreuzen en overheden in te perken. Ingrijpende algoritmes zoals gebruikt bij gezichtsherkenning of SyRI moeten volgens de partij verboden worden tot er wetgeving en toezicht is.

Verhoeven: ‘Iedereen moet vrij online kunnen surfen zonder dat anderen meekijken. Het wordt met de dag duidelijker dat overheden en techreuzen te hongerig zijn naar onze persoonsgegevens. Algoritmes verdelen ons in hokjes: autochtoon, extreemrechts, arm, homoseksueel of hoogopgeleid. Op basis daarvan worden beslissingen genomen. Van fraudeonderzoek tot het onder je neus schuiven van nepnieuws. Dat heeft gevolgen voor onze vrijheid en grondrechten. Discriminatie ligt op de loer en privacy verdwijnt. De politiek moet hier paal en perk aan stellen. Er gebeurt veel te weinig.’

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

6 Reacties

Petertje

Je kan er ook voor kiezen om GEEN google, facebook of whatsapp account aan te maken onder je ECHTE naam. Ik zie vaak de meest achterlijke en racistische posts voorbij komen op internet met naam toenaam en foto erbij van de plaatser die ze er gewoon zelf bijzetten, wellicht onder het mom van “ik heb niks te verbegen”… Maar wat is er dan in godsnaam mis met je??

Je kan ook gaan surfen via een VPN maar ik zou mij niet zo druk maken om “iemands IP” daar kan je eigenlijk niet zo heel veel mee; tenzij je een super hacker bent of een gerechtelijk bevel hebt ofzo….

Dit is gewoon een “dingetje” van D66 om wat aan populariteit te winnen aangezien dit nu een redelijk hot item is.

Je hebt het toch echt voor een groot deel zelf in de hand!! En als je dan zo dom bent om je echte naam publiekelijk kenbaar te maken met foto en al erbij; dan vraag je er toch wel een beetje om….

bert

Petertje, je hebt geen idee. Ook JIJ hebt een Facebook account MET je echte naam. Als je denkt dat dat niet zo is, dan heb je óf boter op je hoofd (aannemelijk) óf géén mobiele telefoon (kans nihil) of géén mensen die jouw mobiele nummer MET je echte naam in hun adresboek hebben (zeer kleine kans). Als Facebook ook maar ergens een echte naam met jouw nummer heeft gehengeld uit iemands Whatsapp-graaien in de contactenlijst, heb je een schaduwprofiel.

Petertje

Ik gebruik een pgp telefoon en heb nooit facebook gehad, je opmerking gaat niet op.

peter (andere)

Gisteren de aflevering gezien van Kees van der Spek: In Italie zaten in een huis een nigeriaanse bende met oplichters. helaas kon de italiaanse politie geen specifieke informatie verschaffen aan Kees wegens privacy wetgevingen zodat hij meer bewijs kon verzamelen. De criminelen kon je gewoon zien zitten, maar door ons verrotte rechtsysteem met overmatige bescherming van privacy kan de politie nog niet eens fatsoenlijk hun werk doen. En die bende gaat maar door met dealen van drugs en oplichten van mensen via internet. De D66 maakt er een t*ring zooi van in ons land met hun verdergaande bescherming van data en privacy, terwijl ze nog niet eens een idee heeft hoe dit nu werkelijk allemaal werkt!

Petertje

Ons verrote rechtssysteem in Italië? Dit is meer iets wat onder de wetgeving vd Europese unie valt en daar heeft NL noch Italië niet zoveel mee te maken.

Laat mij raden? Pvv of FvD stemmer?

M.

[pakt de popcorn er vast bij]

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond