Deel dit artikel
-

Geen aparte digitale kluis voor persoonsgegevens

Er komt geen aparte digitale kluis voor persoonsgegevens. Het plan van D66 en de VVD heeft uiteindelijk toch te weinig steun gekregen, laat staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer weten.

De Tweede Kamer had eind vorig jaar ingestemd met een motie van VVD en D66 voor de introductie van een digitale kluis. Daar zouden Nederlanders persoonsgebonden informatie van verschillende overheidsinstanties kunnen bewaren. In eerste instantie zouden adresgegevens, leeftijden en de burgerlijke staat worden opgeslagen. Later zouden gegevens over diploma’s, verzekeringen en openstaande boetes kunnen worden toegevoegd.

Het idee was om de versnippering van gegevens tegen te gaan. Mensen hebben vaak geen zicht op de gegevens die de overheid verzamelt en bijhoudt, of de gebruikte gegevens wel juist en actueel zijn, en welke overheidsorganisaties die gegevens gebruiken. Vaak weten ze ook niet waar ze moeten zijn om daar meer zicht op te krijgen.

Een digitale kluis in de zin van een verzameling basisgegevens waarover de burger de (absolute) zeggenschap heeft, ziet het kabinet ook op termijn echter niet langer als een realistische optie.

De invoering van een digitale kluis zou ook zeer forse ingrepen in de bestaande werkprocessen teweeg hebben gebracht.

MijnOverheid fungeert vooralsnog prima als primaire (digitale) vindplaats, vindt het kabinet. Verder ontsluit MijnOverheid naast de basisregistraties al meerdere andere, landelijke registraties (zoals het Donor¬register, het Diploma-register en mijnpensioen¬overzicht.nl). Wel wil het kabinet MijnOverheid verder doorontwikkelen. Hier zou wel een soort persoonlijke domein van de burger kunnen komen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond