Deel dit artikel
-

Dell mag Cloud Computing niet als merk vastleggen

Dell mag zich de term Cloud Computing niet toe-eigenen van het United States Patent and Trademark Office (USPTO). Eerder wilde de computerfabrikant aan de haal gaan met het buzzword Cloud Computing en diende een aanvraag in bij het Amerikaanse patentbureau om het woord als merk vast te laten leggen.

Cloud Computing is volgens het USPTO een term die te generiek is die een breed scala aan computingdiensten omschrijft. Om deze reden kan het dan ook niet gepatenteerd worden.

Veel bedrijven bieden diensten aan onder de naam Cloud Computing: onder meer IBM, Microsoft en Google. Intel, Yahoo en Hewlett-Packard investeerden onlangs nog gezamenlijk in 6 datacentra.

De uitspraak ligt desondanks nog niet vast, Dell heeft nog zes maanden om bezwaar in te dienen.

De aanvraag van Dell kwam in eerste instantie ongeschonden door de eerste bezwaarperiode heen. In de Notice of Allowance-fase krijgt een bedrijf een schriftelijke kennisgeving van het USPTO dat een specifiek merk de oppositieperiode heeft overleefd. In dit deel van de aanvraag kunnen andere partijen normaal bezwaar aantekenen. Dit draaide het USPTO alsnog weer terug waarna de aanvraag weer in behandeling werd genomen. Voor nu lijkt het patentbureau voorlopig de term niet te willen vastleggen.

In de aanvraag omschrijft Dell Cloud Computing als ‘op maat vervaardigde computer hardware voor het gebruik in datacentra’. Een kleine troost is dat Dell zich al wel de url www.cloudcomputing.com heeft toegeëigend.

Bron foto: iowa_spirit_walker (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan

Is het als techniek journalist nu Zo moeilijk om te verschillende termen eens te bekijken? Copyright, Eigenaarschap van gecre?erde productenMerkenrecht (trademarks), Vastleggen van merkenPatenten / Octrooien, Vastleggen van idee?n en oplossingen  Hier gaat het dus over merkenrecht, en heeft geen zier met patenten te maken

Gosse AdB

In verschillende media worden de woorden "term" en merknaam door elkaar gebruikt, ook in dit artikel. Het gaat dus om de merknaam Cloud Computing die Dell wil deponeren. Voor alle duidelijkheid: een "term" of in dit geval een merknaam is niet te patenteren (of in het NL, te octrooieren). En het betreft bij Dell dus om een merknaam depot en geen octrooi (patent). De verwarring komt waarschijnlijk omdat het USPTO (US Patent and Trademark Office) naast octrooien ook merken registreert. In NL is dit gescheiden tussen het Octrooicentrum en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond