‘Dertig procent ING-klanten overweegt overstap’

De plannen van ING Bank om betalingsgegevens van klanten te gaan gebruiken voor het aanbieden van advertenties op maat, heeft het vertrouwen in de bank ernstig geschaad. Dat blijkt uit een enquête onder het Radar-testpanel.
Ruim 27.500 consumenten vulden de enquête in, waaronder ruim vijftienduizend ING-klanten. Alleen al op basis van het nieuws dat ING de gegevens wil gaan gebruiken voor advertentiedoeleinden geeft 30,4 procent aan dat zij overwegen over te stappen naar een andere bank. 43,9 procent twijfelt hier nog over, en slechts 25,8 procent geeft aan bij ING te blijven. Bijna tachtig procent (78,8 procent) van de ING-klanten zegt dat door de aankondiging het vertrouwen in ING is afgenomen.
Tot slot antwoordde ruim twee derde van alle deelnemers als hun bank persoonlijke gegevens gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden, zij hun geld liever bewaren in een oude sok.
Was het oordeel van de Consumentenbond eerder deze week nog sceptisch, maar mild, inmiddels slaat de organisatie een heel andere toon aan. De plannen van ING zijn in strijd met de gedragscode voor banken en zetten het nog broze vertrouwen van de consument in de financiële sector verder onder druk, stelt Consumentenbond-directeur Bart Combée in een woensdag verstuurde brief aan de bank.
ING heeft aangegeven dat geen informatie wordt gedeeld als de klant dat niet wil. Maar de Consumentenbond heeft daar geen vertrouwen in: ‘De praktijk is dat consumenten akkoord of toestemming geven zonder zich in de voorwaarden te verdiepen. Het is dan ook de vraag of toestemming een werkelijk geïnformeerde keuze van de klant is.’
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Dennis
Overwegen is een, écht doen is iets anders. Kijk naar de buzz na de overname van whatsapp. Ik ken serieus mensen die tegen principes geen whatsapp gebruiken, maar wel facebook..
Ik vind het wel ballen hebben van ING, maar overstappen is overrated. Je kan immers zelf bepalen of je data voor reclame wordt gebruikt, of niet…
Paul Haarman
Er is heel wat gezegd over dit ING “idee”. Na alle afwijzende reacties wil ik toch ook graag een aantal positieve punten belichten:
1. ING communiceert open en eerlijk wat ze eventueel van plan zijn met de betalingsgegevens. Die openheid leidt tot discussies, maar het verdient in dat opzicht een pluim vergeleken met de vele bedrijven die zonder medeweten van de klant klantgegevens gebruiken of vervreemden.
2. ING maakt duidelijk dat alleen die klanten die aangeven dat hun betalingsgegevens gebruikt mogen worden, worden opgenomen in dit systeem.
3. Ze maken ook duidelijk dat de adverteerders geen persoonlijk herleidbare gegevens ontvangen. In die zin dus weinig verschil met de werkwijze van cookies.
4. Los van de privacykwestie geloof ik dat op maat gesneden advertenties een win-win situatie kunnen opleveren. Laten we eerlijk zijn, vele online retailers doen dat al jaren (zoals Amazon, Booking etc.).
Maurice Beerthuyzen
Eens Dennis. Dit zijn echt domme onderzoeken: je onderzoekt de intentie, niet het daadwerkelijke gedrag ( wereld van verschil), vlak na de berichtgeving ( doe hetzelfde onderzoek nog eens drie weken later).
Gaf gisteren presentatie daarin vroeg ik: wie heeft er allemaal Telegram geinstalleerd? ( zaal van 70 man: 15 handjes omhoog), ok, maar wie heeft er vervolgens Whatssapp weggedaan ( 1 handje omhoog :-)).
Dus denken en doen zit een groot verschil.
Maurits
Slim van ING om op deze wijze niet renderende klanten van zich af te schudden. Banken verdienen namelijk niets op betaalrekeningen. Sterker nog. Deze rekeningen zijn een kostenpost voor banken. Vroeger was dit anders en financierde de rente op rekening courant rekeningen de kosten van het betaalverkeer. Met het huidige mobiele Internetbankieren zijn consumenten veel meer alert op het feit of ze hoge saldo’s aanhouden op rekening courant. Ze kunnen nu wanneer ze positief staan op hun rekening courant hun tegoeden naar een spaar-rekening brengen met een druk op de knop. Vroeger moest je hiervoor naar de bank. Vandaar dat heel Nederland positieve saldo’s op de rekening courant liet zien maar geen rente ontving daar op. Klanten met een hypotheek bij ING gaan (kunnen) niet zo snel weg. Die klanten wil de bank ook houden, want aan deze klanten kan men de bank wel geld verdienen.
Door te komen met deze nieuwe propositie zullen de niet renderende non-sticky klanten vertrekken en maakt de bank schoon ship. Het is lente. We noemen het de grote schoonmaak.
Arjan
Blijkbaar is het ING personeel verteld om positieve reacties te geven aan hun idiote idee om data te verkopen, gezien de laatste reacties. Ik hoop dat de ING flink wat klanten kwijt raakt zodat de les duidelijk is voor alle andere banken. Kom niet aan de prive data. Als iemand op Facebook of een andere website komt waar privacy open staat vind ik dat geen vergelijking met een website waar ik mijn bankzaken wil regelen.
Als banken geld willen verdienen moeten ze doen waar ze voor in het leven geroepen zijn;leningen, verzekeringen .
Maurice Beerthuyzen
Bijna naamgenoot 🙂 vergeet het, gaat niet gebeuren. Niemand gaat weg vanwege dit verhaal.
Maurits
Wat ING wil doen is een goed idee. Alleen je moet dit niet starten onder je eigen merk. KNAB heet toch ook geen Aegon. ING had dit moeten opzetten als een apart merk en over de bank heen moeten leggen. Dit betekent dat je meer werk hebt om klanten te converteren, maar dat mag geen probleem zijn als je vertrouwen hebt in je dienst. ING had een Simple http://www.simple.com of Moven http://www.moven.com moeten opzetten. Dan hou je de commotie weg bij je core klanten en laat je de early adopters overstappen naar een andere front-end. Wanneer men kiest voor het “nieuwe” merk dan mag bankieren niets meer kosten (“fremium” model). Je kunt wel vanuit fremium upsellen. Het verdienmodel gaat dan primair naar performanced based marketing (kickbacks op aankoop transacties). Dit is namelijk wat de Googles van deze wereld gaan aanbieden en de banken snappen nog steeds niet dat daar de concurrentie vandaan komt en er over 10 jaar geen banken meer nodig zijn in de huidige vorm. De bank is een app.
Cees
Aangezien de interne administratie bij ING zacht gezegd nogal te wensen overlaat (van wanorde wil ik niet spreken) zal ik zeker op zoek gaan naar een andere bank waar de klant nog zelf te beschikking heeft over zijn geld en over zijn bestedingen