Deel dit artikel
-

Design volgens technici: 3D-geprint eten, slimme kleding en een zorgrobot

De dertiende editie van Dutch Design Week (DDW) is voor Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) anders dan anders. Samen met de twee technische universiteiten van Delft en Twente presenteert TU/e dit jaar onder de naam Design United de expositie Mind the Step. De expositie met onder meer 3D-geprint eten, lucht reinigende kleding en een zorgrobot is van 18 t/m 26 oktober te zien in het Klokgebouw.

Met 70 projecten verdeeld in zes thema’s: Make, Care, Sense, Learn, Live en Move laat Mind the Step zien welke invloed techniek en onderzoek hebben op design in het dagelijkse leven van een bezoeker. De ontwerpen laten zien dat design ook onderzoek en technologie nodig heeft. Het is een cyclus van ontwerpen, gebruiken, onderzoeken en herontwerpen.

Dat design meer is dan gebruiksvoorwerpen blijkt uit de diversiteit waarmee ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven naar oplossingen zoeken voor bestaande en toekomstige problemen op het gebied van energie, mobiliteit en gezondheid. Zo is er 3D-geprint eten (Edible Growth) te zien waarbij de ontwerpster nadenkt over het duurzamer inrichten van de voedselketen in de toekomst. Ook de gezinsauto op zonne-energie die dankzij een slim ontwerp meer stroom opwekt dan verbruikt (Solar Team Eindhoven) is aanwezig, net als de zorgrobot (AMIGO) die laat zien hoe robotica in de toekomst ingezet gaat worden in huishoudens en ziekenhuizen.

Dat technische universiteiten ook gevoel hebben voor mode blijkt uit de vele ‘Wearable Senses’. Mode gecombineerd met techniek levert opvallende ontwerpen op. Zo is er een lucht reinigend pak (BB-Suit), maar ook een ontwerp van een studente die dankzij een 3D-bodyscantechniek de optimale pasvorm en persoonlijke identiteit van een jurk creëert (This Fits Me).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond