Deel dit artikel
-

Deutsche Telekom investeert actiever in startups

De investeringstak van Deutsche Telekom verandert zijn handelswijze en gaat ook meerderheidsbelangen in internetbedrijven. Die worden dan geïntegreerd in het moederbedrijf.

Een woordvoerder bevestigt aan persbureau Bloomberg dat T-Venture zijn werkwijze verandert om meer vaart in en rendement uit de participaties te krijgen. Dat gaat volgens DT-baas René Obermann nu te langzaam.

T-Venture heeft een budget van 450 miljoen euro, waarvan slechts honderd miljoen daadwerkelijk is geïnvesteerd. Nog eens 240 miljoen ligt op de plank voor minderheidsbelangen en seed en early-stage investeringen. Honderd miljoen is nu gebudgetteerd voor meerderheidsparticipaties.

Obermann wil dat er jaarlijks twintig investeringen worden gedaan in technologie-, media- en e-commercebedrijven. T-Venture heeft reeds belangen in bedrijven als 6Wunderkinder, 9Flats, Cooliris, Dropgifts, myThings, Swyx en Ubiquisys.

Het is de bedoeling dat Deutsche Telekom de bedrijven waar het een meerderheid in heeft, laat managen door de divisie waar het het best bij past (mobiel, tv, entertainment/content, vaste net, m2m).

Deutsche Telekom is niet het enige telecombedrijf dat actief investeert in bedrijven uit ‘de nieuwe economie’. Vodafone Ventures bestaat sinds 2000 en steekt tussen de twee en tien miljoen euro in technologiebedrijven. De Engelsen zijn niet de actiefste investeerders. Ze hebben een klein dozijn participaties en namen in 2012 een belang in twee bedrijven.

Telefónica is een actieve investeerder die vorig jaar zelfs een aparte divisie oprichtte om de nieuwe digitale ontwikkelingen te kunnen absorberen in het reguliere bedrijf. Daarnaast profileert het zich sinds deze week als een actieve venture kapitalist op de Spaanstalige markt. Het telecombedrijf belooft dat het tot en met 2017 ieder jaar 68 miljoen euro zal investeren in zijn fonds Amérigo. Dat zal wereldwijd participaties plegen maar met de nadruk op Latijns-Amerika.

Ook KPN heeft sinds begin 2012 een eigen investeringsfonds. Onder de naam Fastlane Ventures werkt het vanuit Duitsland als venture capitalist in Europa. Vreemd genoeg hadden de initiatiefnemers niet door dat Fastlane Ventures ook de naam is van een voornaam Russisch investeringsbedrijf. KPN’s bedrijf veranderde daarom de naam in Shortcut Ventures.

Shortcut Ventures deed sinds de oprichting twee investeringen: in Yuilop en SumUp. Yuilop is een socialmediachtige applicatie met gratis bellen en sms’en. SumUp is een variant op producten als Square, Payleven en PayPal Here.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond