Deel dit artikel
-

Deutsche Telekom koppelt kaart aan Wiki

Richt de camera van je mobiele telefoon op een architectonisch wonder of een schilderij in een museum, en de telefoon vertelt je er alle bijzonderheden over.

Dat is een nieuwe toepassing die Deutsche Telekom Laboratories deze week op de Internationale Funkaustellung in Berlijn demonstreert.

Het idee van de Virtual City Guide van Deutsche Telekom Laboratories en de Technische Universiteit in Berlijn is dat de gebruiker alleen maar zijn camera op een gebouw hoeft te richten, waarna korte tijd later informatie over dat gebouw op het schermpje van de mobiele telefoon verschijnt. Hetzelfde is mogelijk met posters of schilderijen.

Opvallend is dat de gefotografeerde objecten niet zijn voorzien van elektronische markeringen en er evenmin gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technieken als Near Field Communication. De objecten worden louter aan hun vorm herkend.

Om het zoeken in miljoenen gegevens in databases zoveel mogelijk te beperken, wordt eerst gekeken naar de geografische locatie. Uit driehoeksmetingen in het netwerk weet de operator immers waar de abonnee zich ongeveer bevindt. "Het bekende Christusbeeld dat vanaf de berg Corcovado over de Braziliaanse stad Rio de Janeiro uitkijkt lijkt sprekend op een beeld dat aan zuidkant van Taag in Lissabon staat," vertelde onderzoeker Rahul Seanminathan aan Emerce. "De software weet door de geografische informatie om welk beeld het gaat."

Onder de noemer WikEye (Pdf) zijn Deutsche Telekom en het Instituut voor Geoinformatica van het Universiteit van Münster bezig om wiki's – lemma's van de digitale encyclopedie Wikipedia – aan stadsplattegronden te koppelen. De gebruiker richt de camera van de mobiele telefoon op de kaart, waarna automatisch een koppeling met een onderwerp uit Wikipedia of andere bronnen kan worden gelegd. De stadsplattegrond moet voor dit soort toepassingen overigens wel worden voorzien van een grid van bolletjes. Een willekeurige kaart werkt niet.

Concrete commerciële toepassingen liggen vooralsnog niet in het verschiet, zegt Swaminathan. De applicatie voor de Virtual City Guide is geschreven in Java en is daardoor nagenoeg op iedere mobiele telefoon te gebruiken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond