Deel dit artikel
-

Deutsche Telekom mag naam Gelbe Seiten gebruiken

De uitgeeftak van Deutsche Telekom mag de naam Gelbe Seiten blijven gebruiken. Dat heeft het hof in Den Haag bepaald.

Truvo, uitgever van de Gouden Gids en exploitant van de gelijknamige websites, heeft alweer enkele jaren geleden bezwaar aangetekend tegen de inschrijving van het woordmerk Gelbe Seiten door Deutsche Telekom bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Het Bureau wees het bezwaar af. Weliswaar had Truvo een groot aantal merken gedeponeerd – Pages Jaunes, Gele Bladzijden en ook Gelde Seiten – maar die waren nooit echt actief gebruikt. Alleen Yellow Pages. Het bureau zag geen verwarringsgevaar en merkte ook grote visuele en fonetische verschillen tussen merk en teken op.

Truvo maakte bezwaar tegen de afwijzing. Zo werden de merken wel degelijk genoemd in gidsen en op haar website, biedt het bedrijf drukwerken aan waarin zich gele bladzijden bevinden en wordt de kleur geel op internet gebruikt. Ook zijn diverse domeinen gebruikt met die naam.

Het gebruik van de kleur geel kan volgens het hof niet worden aangemerkt als gebruik van de merken. De omstandigheid dat in en op allerlei verschillende (bedrijven)gidsen en websites op dit gebied de kleur geel gebruikt wordt, is veeleer een aanwijzing dat geel voor waren en diensten op dit gebied niet onderscheidend is, stelt het hof.

En weliswaar zijn domeinnamen gelebladzijden.be, pagesjaunes.be en gelbeseiten.be in 1996 en de domeinnaam gelbeseiten.nl reeds in 1999 geregistreerd, maar dat is op zichzelf geen merkgebruik. “Het hof is van oordeel dat het enkele in de lucht houden van een website met een naam waarin een merk voorkomt onvoldoende is om normaal gebruik van dat merk aan te nemen. Dat is immers onvoldoende om voor deze waren of diensten een afzet te vinden of te behouden.”

Ook vindt hof dat de totaalindruk van het teken en het merk meer worden bepaald door de visuele en auditieve verschillen dan door de ‘(indirecte) begripsmatige overeenstemming’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond