‘Digitaal onderwijs geen volwaardig substituut voor klassikaal’

Een meerderheid van ruim 8000 door ING ondervraagde consumenten ziet de voordelen van online scholing vanwege flexibiliteit en gemak. Toch verkiest bijna driekwart volledig fysiek onderwijs boven volledig online onderwijs. Ook voor hoger-onderwijsinstellingen zelf blijkt digitalisering niet alleen voordelen te hebben.
Zowel voorafgaand als tijdens de lockdown geeft bijna driekwart van de ondervraagden de voorkeur aan face-to-face oftewel fysiek onderwijs. Studeren is dan ook in belangrijke mate een sociale aangelegenheid. Samenwerken en feedback krijgen en geven is van groot belang voor het studieresultaat. Digitaal onderwijs is mede daarom geen volwaardig substituut voor fysiek onderwijs.
Er kleven bovendien tal van risico’s aan digitaal onderwijs, zoals een verminderde betrokkenheid van studenten, hoogoplopende ict-kosten en privacy- en cyberveiligheidsrisico’s. Ook leveren digitale onderwijstoepassingen niet direct grote kostenbesparingen op, constateert ING.
Daar staat een grotere toegankelijkheid en mogelijk hogere kwaliteit van onderwijs tegenover. Zo kan een hybride onderwijsvorm, waarbij fysiek en digitaal elkaar aanvullen, meer onderwijs op maat en meer gemak en flexibiliteit voor studenten opleveren. De toepassing van online studiemateriaal komt als meest veelbelovend uit de bus.
Uit de analyse van de kwaliteits- en kostenvoordelen van vijf digitale toepassingsgebieden binnen het leerproces komt online studiemateriaal als meest veelbelovend uit de bus. De meerwaarde ervan is groot en de huidige stand van digitalisering op dit vlak biedt nog veel mogelijkheden om door te ontwikkelen.
Online studiemateriaal is zo aantrekkelijk door de grote variatie aan leermateriaal, zoals video en serious games, maar ook doordat het mogelijk is de studiestof automatisch aan te passen op de vorderingen van de student en automatisch feedback te genereren.
Volgens weer een ander onderzoek van SLBdiensten hebben Nederlandse onderwijsprofessionals de overstap naar digitaal lesgeven over het algemeen wel positief ervaren. Mede hierdoor wil maar liefst 53 procent van de ondervraagden in de toekomst graag vaker digitaal les (blijven) geven.
Een meerderheid van de onderwijsprofessionals van zestig jaar en ouder is van mening dat digitaal lesgeven een positieve invloed heeft op de resultaten van leerlingen (54 procent). Opvallend genoeg zijn hun jongere collega’s tot dertig jaar hier het minst van overtuigd, onder hen bedraagt dit percentage slechts 35 procent.
Hoewel de bijzondere omstandigheden veel onderwijsinstellingen geen andere keus liet dan digitaal les te gaan geven, verliep deze overstap volgens 66 procent van de respondenten soepeler dan verwacht. Vooral de onderwijsprofessionals in het Noorden van Nederland viel de overgang naar digitaal lesgeven mee (72 procent).
Van alle ondervraagde onderwijsprofessionals is 87 procent tevreden over de manier waarop hun onderwijsinstelling de transitie naar volledig digitaal lesgeven heeft gemaakt. Ruim de helft van de onderwijsprofessionals geeft aan dat hun visie op digitaal lesgeven in de afgelopen maanden voorgoed is veranderd.
Foto Vasily Koloda via Unsplash
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond