Deel dit artikel
-

Digitale transitie versnelt: 211.000 vierkante meter extra datavloer

Volgens het onderzoek State of the Dutch Data Centers 2021 – Roadmap to Recovery van de Dutch Data Center Association zet de stijgende vraag naar digitale diensten ook post-corona door.

Het Centraal Plan Bureau rapporteerde vorige maand al dat zij een verdubbeling van de hoeveelheid thuiswerkuren verwacht. Ook McKinsey laat in hun ‘The Future of Work’ rapportages zien dat deze versnelde digitalisering, ingezet tijdens de pandemie, onverminderd zal doorzetten.

Het onderzoek Roadmap to Recovery, een initiatief van brancheorganisatie Dutch Data Center Association, Pb7 Research en CBRE, bevestigt dit beeld. Het onderzoek rapporteert een verwachte groei van 211.000 vierkante meter datavloer in de komende jaren, gebaseerd op de plannen die er nu liggen. Dat is een groei van 52 procent ten opzichte van het huidige oppervlakte.

Hoewel de vraag naar digitale diensten landelijk toeneemt, vindt er vooral buiten de Amsterdamse hub een duidelijke verschuiving plaats: regionale datacenters profiteren van de kostenoverwegingen van lokale bedrijven, die niet langer willen investeren in eigen on-premise locaties. In plaats daarvan kiezen zij ervoor hun IT uit te besteden aan een colocatie datacenter. Inmiddels telt Nederland 184 colocatie datacenter faciliteiten en twee zogenoemde hyperscale datacenters.

De toenemende uitbesteding brengt volgens het onderzoek voordelen met zich mee op het gebied van duurzaamheid. Door centralisatie van de IT apparatuur in een datacenter wordt een hoge mate van energie-efficiëntie bereikt. Bovendien is 88 procent van de ingekochte energie groen, en sloot de Europese sector als een van de eerste een Pact met de EU European Green Deal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond