Deel dit artikel
-

Digitale tv-kijkers komen om in zenderaanbod

Vier op de 10 digitale tv-kijkers heeft geen zicht op wat er op televisie is. Bij ‘analoge kijkers’ is dat maar 10 procent.

‘Overdaad schaadt’, lijkt een gezegde dat opgeld doet bij digitale televisie. Steeds meer Nederlandse huishoudens, nu zo’n 42 procent, beschikt over digitale televisie. Met de overstap van analoge naar digitale tv groeit vaak ook het aantal zenders dat de kijker onder de knoppen heeft. De digitale kijker ziet echter door de bomen het bos niet meer.

Veronica Uitgever liet, ter gelegenheid van diens lancering van Totaaltv.nl, door Trendbox een steekproef doen. Uit de conclusies: "Zo zijn digitale kijkers vaker het overzicht kwijt en hebben daardoor het gevoel leuke programma’s te missen. Ook geven digitale kijkers vaker aan zenders uit hun specifieke zenderpakket in programmagidsen te missen dan ‘analoge’ kijkers."

Voorts blijkt uit de peiling onder 500 respondenten dat elektronische programmagidsen, naslagwerken die in digitale tv-decoders zitten ingebakken, amper gebruikt worden. De reden daarvoor is niet bekend, maar het staat vast dat veel EPG’s gebaat zijn bij een gebruiksvriendelijker vormgeving.

"Een ruime meerderheid (56 procent) geeft ook aan de vertrouwde gids de meeste prettige manier te vinden om achter het programma aanbod te komen. Digitale kijkers gebruiken naast de televisiegids ook wel de EPG, een elektronische televisiegids (33 procent). Echter, de gewone televisiegids wordt ook door digitale kijkers als meest prettig ervaren om achter het programma aanbod te komen (56 procent gids, 12 procent EPG)."

Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat de Europese jeugd tot 24 jaar al vaker en langer achter internet zit dan voor de televisie.  

Kort voor de jaarwisseling bracht ook Ilse Media een digitale tv-gids uit. 

Bron foto: janramroth (CC) 

Deel dit bericht

5 Reacties

Frank

Voor overzicht ga je toch gewoon naar http://www.programmagids.nl ๐Ÿ™‚

Rob

Dat is ook maar beperkt tot 20 zenders ๐Ÿ™‚

Robin

Heb die gids van TotaalTV gekocht maar valt toch tegen. Ontbreken alle programma info van publieke digitale kanalen maar ook BBC 3,4 en The History Channel. En de diverse Nick Jr, Nick Hits of MTV2, VH1 Classic of zenders als MTV Brand New, TMF Party e.d. nu moet ik zeggen dat voor muziek zenders veelal minder interessante is behalve van concerten of festivals op VH1 of MTV Brand New het wel de moeite is om te weten.  Overigens blijkt ook dat van bijv. de BBC 1,2 de film titels slechts van een week staan daarna slechts aanduiding 'speelfilm'. Beter dan de gids per week uitbrengen.  Reactie van TotaalTv was dan ook dat de gegevens van BBC 3,4 schijnbaar op hetzelfde tijdstip binnenkwamen als het blad bij de drukker ligt. Dan beter wekelijks uitbrengen want zo is het een tv magazine wat ik niet meer zal gebruiken. Wel zo'n 20 Duitse kanalen (die alleen via schotel veelal te ontvangen zijn).

Robin

O ja online gids of EPG van kabel provider is dan nog beter.Ik noem bijv. Zie.nl of upclive.nl > tv gids. Want de gids op de site van TotaalTV toont ook slechts van vandaag, morgen en overmorgen. Bij andere sites is dit veelal 7 dagen.

Bart

De EPG van Canal Digitaal wordt op dit moment helemaal vernieuwd begreep ik dus ik hoop en verwacht dat deze nog gebruiksvriendelijker wordt. Tegenwoordig is het wel fijn als je een groot aanbod hebt vind ik, er wordt zoveel rommel uitgezonden op de Nederlandse TV dat je door een groter aanbod van kanalen netto meer kwalitatieve TV kan overhouden ๐Ÿ™‚

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond