Deel dit artikel
-

Digitale TV ontvangst niet overal gegarandeerd

KPN kan niet garanderen dat na dit weekend al meteen in heel Nederland een alternatief kan worden geboden voor analoge televisie. In de nacht van 10 op 11 december wordt weliswaar omgeschakeld van een analoog naar een digitaal ethersignaal, maar ontvangst van digitale ethertelevisie (beter bekend als Digitenne) zal niet in alle gevallen gegarandeerd kunnen worden, zeker niet met een raam- of binnenantenne.

Nederland is een van de eerste landen in de wereld waar analoge televisie op ‘zwart' gaat. De Nederlandse overheid hoopt zo 11 miljoen euro per jaar uit te sparen.

De vroege afschakeling is mogelijk doordat het gros van de Nederlanders kijkt via de kabel. Volgens de overkoepelende organisatie Vecai zijn er inmiddels zelfs al 1 miljoen abonnees van digitale tv, dus met decoder.

Zo'n 74.000 Nederlanders waren tot voor kort echter op analoge ontvangst aangewezen. Het totale aantal analoge is hoger: zo'n 220.000. Daartoe behoren ook mensen die zo nu en dan tv op de camping kijken.

Vanaf dit weekend zullen alle publieke zenders ongecodeerd (Free to Air) digitaal worden uitgezonden. Voor ontvangst van deze zenders is dus geen smartcard of abonnement nodig, zoals bij het standaardpakket van Digitenne. Ontvangst van de publieke en commerciële zenders buiten de Randstad is in veel gevallen echter alleen via dakantennes (rooftop-dekking) mogelijk. "Maar alleen als je een UHF antenne hebt en die zul je waarschijnlijk nog een kwartslag moeten draaien omdat het signaal verticaal gepolariseerd is," zegt een woordvoerder van Nozema, de beheerder van het zenderpark. Met een VHF antenne is geen digitale ontvangst mogelijk.

Voor volledige landelijke dekking met binnenantenne zijn vijftien nieuwe zendmasten nodig, naast de al bestaande 23 masten. Komend weekend zijn al twaalf extra zenders in gebruik, medio 2007 moeten dat er 21 zijn.

Analoge kijkers zijn hard op zoek naar alternatieven. In Groningen is volgens het Dagblad van het Noorden een run op satellietschotels ontstaan. Satelliet tv exploitant CanalDigitaal meldt "verhoogde interesse voor satellietontvangst".

De omschakeling heeft ook gevolgen voor de Amsterdamse stadszender AT5, die uit het zenderpakket van Digitenne verdwijnt. KPN wil de frequentie gebruiken voor regionale zenders. AT5 dreigt daardoor vijf procent van de kijkers te verliezen. Het station beraadt zich volgens Het Parool op stappen.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan Bertens

Hoewel ik wel kabel kan krijgen, kijk ik ook analoog via de ether, samen met een schotel voor de buitenlanders.Ik denk dat er wel meer dan 74000 huishoudens zijn die nog analoog kijken.Wel belachelijk dat er nu alweer over gebrek aan capaciteit wordt gerept, dat was toch een van de voordelen van digitale ether? Ik ben benieuwd of hier in Gelderland vanaf maandag alles te zien is, een paar jaar geleden hebben we ook een half jaar zonder Radio 1 gezeten, na de frequentiewisseling. Van mij had analoog mogen blijven, het kost zgn 11 miljoen, maar wat kost digitaal?En dan heb ik het nog niet over het feit dat iedereen weer een stekker extra in het stopconract moet douwen om te kijken. Toch weer zo'n 10 tot 30 Watt extra per huishouden

doorde

Er is inmiddels zo verschrikkelijk veel signaal van iedereen in de ether dat ik mij afvraag kun je dit niet vrijelijk oppakken? Kom op techneuten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond