Deel dit artikel
-

‘Digitale vernieuwing brengt ziekenhuis dichter bij patiënt en verlicht personeelstekorten’

Met digitale toepassingen kan steeds meer ziekenhuiszorg op afstand worden geleverd. Bijna drie op de vijf ondervraagde consumenten ontvangen periodieke ziekenhuiszorg liever thuis of dicht bij huis dan in het ziekenhuis. Naast groter gemak voor de patiënt leveren digitale toepassingen ook besparingsmogelijkheden op voor ziekenhuizen. Dit blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Ziekenhuizen doen er volgens ING goed aan in hun zorgverlening meer gebruik te maken van nieuwe digitale mogelijkheden. Het kan niet alleen de zorg beter en efficiënter maken, maar ook de hoogoplopende personeelstekorten verminderen.

Uit onderzoek onder 25.000 respondenten op de ING Vraag van Vandaag komt naar voren (pdf) dat bijna drie op de vijf consumenten periodieke ziekenhuiszorg liever thuis of dicht bij huis (bij de huisarts of in een gezondheidscentrum) ontvangen dan in het ziekenhuis. Om dit mogelijk te maken hebben ziekenhuizen landelijk afgesproken dat zij de digitale mogelijkheden beter gaan benutten.

Er zijn tegenwoordig voldoende digitale toepassingen die een efficiëntere zorgverlening mogelijk maken. Digitale monitoring thuis kan het aantal ziekenhuisbezoeken verminderen, doordat de patiënt alleen voor urgente zaken naar het ziekenhuis hoeft. Daarnaast kunnen aandoeningen door zelfmeting eerder aan het licht komen, waardoor eerder kan worden ingegrepen en minder vervolgbehandelingen nodig zijn. Zo kunnen patiënten met apps en wearables zelf hun bloed- en suikerwaarden meten en aan het ziekenhuis doorgeven. Het ziekenhuis kan deze patiënten op afstand monitoren en wanneer nodig via een beveiligde videoverbinding met hen communiceren. Verder kan een gegevensuitwisseling via digitale weg tot minder medische fouten en minder administratief werk leiden.

Naast groter gemak voor de patiënt leveren digitale toepassingen ook besparingsmogelijkheden op voor ziekenhuizen. Drie op de vijf ziekenhuisbestuurders zien digitale innovatie als één van de belangrijkste manieren om de ziekenhuiskosten te verlagen, zo blijkt uit onze enquête. Zij verwachten dat digitale procesinnovaties de komende tien jaar een besparing van 12% op de totale geneeskundige zorguitgaven opleveren.

Ziekenhuizen kampen met groeiende personeelstekorten. Omdat de zorgvraag groeit en de beroepsbevolking op termijn krimpt, dreigen de personeelstekorten chronisch te worden.

Digitalisering kan via efficiëntere zorgverlening de personeelsbehoefte temperen. Bij voortzetting van de productiviteitstrend van de afgelopen vijf jaar (0,4% productiviteitsgroei per jaar), zouden er in 2040 bijna 170.000 ziekenhuismedewerkers meer nodig zijn . Wanneer de productiviteit door inzet van digitalisering 1 procent per jaar zou toenemen, komt de personeelsbehoefte in 2040 circa 60.000 ziekenhuismedewerkers lager uit. Economisch vergelijkbare landen als Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk laten zien dat een dergelijke groei een haalbaar streven is.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond