Deel dit artikel
-

‘Digitale wereld zit rechters niet in de genen’

Sociale media staan bij rechters vooralsnog niet bovenaan de agenda als het gaat om instrumenten voor het bevorderen van transparantie. De beroepsgroep vindt aandacht voor transparantie belangrijk, maar dat kan nu eenmaal niet in de maximaal 140 tekens.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Op het niveau van individuele zaken kan communiceren via sociale media wel nuttig zijn volgens de rechters, bijvoorbeeld als via een filmpje op YouTube uitleg wordt gegeven over een ingewikkeld vonnis.

Rechters zelf vinden transparantie vooral van belang om verantwoording aan de samenleving af te leggen en om hun onafhankelijkheid en onpartijdigheid aan te tonen. Voorkomen dat ze een speelbal worden van de publieke opinie is voor hen een minder belangrijk motief.

Rechters blijken echter verdeeld over sociale media. Ze moeten wel gebruikt worden omdat dat er nu eenmaal bij hoort, maar werken aan het imago van de Rechtspraak kan beter via andere media. Alhoewel rechters enthousiast zijn over sommige nieuwe mogelijkheden, zoals het uitleggen van een complexe rechtszaak via een You Tube-filmpje, zit de digitale wereld bij rechters dus redenen – nog niet in de genen.

Deel dit bericht

1 Reacties

Gijs Molsbergen

“maar dat kan nu eenmaal niet in de maximaal 140 tekens.” Eens, alhoewel het medium wel gebruikt kan worden om te linken naar artikelen, uitspraken en dergelijke natuurlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond