Deel dit artikel
-

Digitenne kijker toch nog verrast door omschakeling

Nogal wat free-to-air kijkers in Groningen en Drenthe ontvangen geen signaal meer op hun Digitenne decoder. De beide provincies kregen eerder deze week de primeur van digitale ethertelevisie volgens de nieuwste uitzendstandaard DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265). Daarvoor is echter nieuwe hardware vereist.

DVB-T2 biedt belangrijke voordelen. Zo worden programma’s voortaan in Full HD 1080P doorgegeven, waarmee digitale ethertelevisie weer even interessant is geworden. Van Digitenne werd in de loop der jaren steeds minder gebruik gemaakt, ook al omdat gebruikers een prijsverhoging voor de kiezen kregen. Waarschijnlijk zijn er in heel Nederland niet meer dan 200.000 Digitenne kijkers.

Technisch heeft de overgang naar DVB-T2 nogal wat voeten in de aarde. Vandaar KPN de nieuwe standaard gefaseerd uitrolt. Pas in april 2019 moet heel Nederland zijn overgeschakeld.

Kijkers hebben een nieuwe decoder nodig, want de interne tuner van de televisie geeft het ongecodeerde aanbod van de publieke landelijke en regionale omroepen niet meer door. Alleen de nieuwste modellen Ultra HD-televisies ondersteunen DVB-T2/HEVC.

Exploitant KPN heeft abonnees met een betaalpakket ruim op tijd mails en brieven over de omschakeling gestuurd. De oude decoders konden bij een verzamelpunt worden ingeleverd en abonnees kregen automatisch nieuwe hardware toegestuurd.

Tv-kijkers zonder abonnement, de zogenaamde ‘free-to-air-kijkers’, staan echter nergens geregistreerd. KPN heeft deze gebruikers niet kunnen bereiken of informeren. Het bedrijf heeft geen idee hoe groot deze groep is.

De signalen van de NPO en de regionale omroepen waren tot dusverre via Digitenne gratis uit de ether te plukken, wat handig was voor caravans of afgelegen boerderijen. Deze kijkers zijn via een tickertekst en op Teletekst weliswaar gewaarschuwd, evenals via de website van KPN, maar een groot aantal is blijkens reacties op sociale media toch nog verrast.

Deel dit bericht

42 Reacties

Andre - Kringloop

Nou..eerst mijn leverancier vijf keer gebeld en tien keer gemailed..ze wisten van niks..en uiteindelijk 5 dagen voor dat het signaal uit ging een kastje gekregen. Alles was Scart en toen alles HDMI terwijl ik dat dus niet had. Scart Plug schijnt 25 euro te kosten..dus toen maar DVI genomen..Echter DVI heeft geen geluid…blijkbaar.
Dus toen moest er een niewue TV komen.
Uiteinlijk bij de kringloop voorlopig een geschikte TV gekocht..maar die beeldkwaliteit is SLECHTER dan van mijn vroegere SCART TV..dus echt een stap achteruit. Heel gedoe voor iemand niet niet zoveel van die plugs weet en voor elk pakketje met plugs en decoders en afstandsbeidningen weer thuis moet zijn.

Fidi

Heb bij een kpn_centre een nieuw kastje opgehaald. Gevraagd naar hoe het zit met Free to air. Antwoord: kost 5 euro per maand.

Marc - 1955

Dacht ik eindelijk verlost te zijn van een kastje en twee afstandsbedieningen door een insteekkaart voor de tv te kopen komt de KPN met dit !Met het nieuwe kastje kan je ook geen programma’s meer programmeren dus deze vernieuwing is beslist geen verbetering!

Lex

De upgrade van digitenne is zeer slecht op de markt gebracht. De vorige decoder was al slecht. Overgang naar de insteekkaart was beter. Jammer was wel het beperkt aantal zenders waarbij het aantal oninteressante kanalen met een overkill aan prachtige komedies en cartoons het er niet prettiger op maakte.

De upgrade is een ramp. Weer een slechte decoder. Programma’s die nu blijkt nog niet uitgerold zijn. Een servicedesk die volgens mij niet op de hoogte was van de upgrade. Kortom geen ontvangst zelfs NPO 1 2 en 3 niet.
De meest eenvoudige aansluiting via HDMI van decoder naar tv gaf geen ontvangst.
De troep is retour naar KPN en nu maar weer canal digitaal.

Isabelle Nekemen - B&B Gooi

Precies… heb diverse tv’s met insteekkaart aan muur hangen; moet er weer een kastje aan en inderdaad weer 2 afstandsbedieningen. Nou, toch maar gedaan. En wat blijkt? Nu hebben we amper beeld, hoe we de antenne ook draaien.

Probeer maar eens iemand van Digitenne aan de lijn te krijgen 🙁
Laat staan iemand die weet hoe het zit 🙁
We gaan van ellende maar een schotel aanschaffen na maandenlang gezeur met KPN

Roel

Hier in Tiendeveen werkt het aardig goed, heb alle

Roel

Alle zenders in prima kwaliteit.
Via HDMI werkt het idd niet goed ( oude Samsung tv )
Nu aangesloten op de start aansluiting en geen probleem meer.
De adapter voor scart word gewoon meegeleverd bij het nieuwe kastje incl. Alle kabels !
Ook maar iets positiefs is op zijn plaats toch.

Louis

Gewoon een xoro hrt 7620 kastje kopen op de Duitse Amazon kost 4 tientjes

Marc - 1955

Beste Louis,kan je daar alle zenders mee ontvangen?
Mvg
Marc

Louis

Alleen de in het artikel genoemde niet irdeto gecodeerde ‘free-to-air’ zenders dus npo 1,2,3 en een regionale. Behalve de xoxo zijn er ook andere merken dvd t2 hevc kastjes.

agnesT

De nieuwe Digitenne zendt op BBC1 en BBC2 bij bepaalde series een voiceover bedoeld voor blinden mee (‘zij loopt naar de deur’ als je iemand naar de deur ziet lopen) die niet uit te schakelen is. Heel irritant.

joop Solleveld - prive

reactie op A kringloop

|Sinds kort heb ik ook dat nieuwe kastje ik woon in DenHaag
vrij dicht bij de toren
het kastje deed het gelijk en heeft ook zijn voordelen
Zo kanik nu de radio zenders via dat kastje op de boxen beluisteren
mooi geluid (dat heb je dan weer niet met een insteek card )
en de tv (NOG wel geen HD) beeld is ook goed

die insteek card was i d d makkelijker het kan zijn dat die nog terug komt
maar eerst wacht ik de komst van HD tv af
tot op heden heb ik geen klachten
Behalve dat ze voor een 2 e kastje 5 eur per maand durven te rekenen
maar ja ze hebben al zeer veel kosten aan die hele ombouw van al die masten heel wat voet in de aarde

joop Solleveld - prive

ontvangst prima met dit nieuwe kastje
ik kijk nog wel met een draad antenne van 50 cm in de kast verticaal
dus het kan wel
ligt er ook wel aan waar je precies zit

mensen ……….met passen en meten de meeste tijd versleten
geduld overwint alles en de aanhouder wint

kastje eerst goed alles laten scannen om alle zenders uit de lucht te pikken
menu goed volgen dan moet het goed komen

Piet Belcrum

De politiek had eigenlijk de KPN en NOVEC BV (Nederlandse Opstelpunten voor Ethercommunicatie, onderdeel van Tennet) De opdracht moeten geven om het DVB-T2 uit te rollen en dan zonder abonnement. De kijker had dan een goede TV met DVB-T2 ondersteuning kunnen kopen of een los kastje.(met opname mogelijkheid)
De kijker betaald eenmalig ivm de omzetting En de Novec wordt door de politiek betaald voor de zender ombouw en het uitzenden.
Daarnaast zijn er ook flinke besparingen Geen kastjes meer uitleveren door KPN geen helpdesk, geen abonnement administratie etc.
En ik denk dat TV via de ether (DVB-T2/digitenne) minder energie kost dan TV over het internet, en dat is ook een argument tegenwoordig.
Ik hoop dat men toch nog wakker wordt bij KPN en in het

J Berghuijs

Digitenne wordt hoofdzakelijk op de camping en afgelegen plaatsen zonder kabel tv gebruikt. Heb zelf ook nog 3 TV’s met interne DVB-t tuner in gebruik. Shit, mag nu 3 extra kastjes bijplaatsen met 3 extra afstandsbedieningen Laatste dvb-t toestel vorig jaar nog gekocht. Was me niets bekend m.b.t. de overgang naar dvb-t2. Oorspronkelijke kwaliteit was goed genoeg.
Had nooit zo mogen gebeuren. Men had oude system in takt moeten laten naast het nieuwe system. Ik baal heftig 3 dure ontvangers met toch weer een extra afstandbediening

Dennis

Joop, in Den Haag word DVB-T2 pas in Juli 2019 als laatste regio uitgerold. Je kan het nieuwe signaal uit de noordelijke provincies dus nog niet ontvangen

citaat:
Digitenne in de Randstad

Voor Limburg heeft KPN nog geen exacte datum bekendgemaakt maar het telecombedrijf geeft wel aan dat de omzetting in april gaat plaatsvinden. De afronding van de gefaseerde omschakeling van Digitenne naar DVB-T2/HEVC vindt in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland in de maand juli plaats. KPN voldoet met het traject van invoering van DVB-T2 ruimschoots aan de voorwaarden die aan de nieuwe uitzendvergunning van Digitenne verbonden zijn. KPN heeft namelijk tot begin 2020 de tijd om DVB-T uit te zetten. Als het omzettingstraject volledig is afgerond, volgt overigens nog een frequentieaanpassing omdat een deel van het gebruikte frequentiespectrum voor gebruik van mobiele data-diensten moet worden vrijgemaakt. DVB-T2 biedt namelijk als voordeel dat minder bandbreedte nodig is om tv- en radiozenders via de ether uit te zenden.

bron:https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-rondt-uitrol-digitenne-naar-dvbt2-in-juli-af/

Truus van der Plaats

Sinds gisteren geen tv meer blijkt free to air uit de lucht. Ik keek nog tv op de mannier van 40 jaar geleden met een antenne op zolder.. Heb de provider van internet gebeld of tv kan worden toegevoegd. Moet in 13 euro meer betalen omdat ik internet lire heb en daar schijnbaar geen tv lite bij kan. Mij vraag is nu kan ik ook een apart kastje kopen om NPO 1,2,3, en de regionale te ontvangen. Meer hoef ik niet . Ik heb wel een tv met dvt1 .

Sandra

He

Sandra

Heb vroeger digitenne gehad
Nu als ik op de camping ben helemaal geen tv mis t niet
Ga over een tijdje een dvb-t2 kopen voor de gratis npo en regionale tv zenders
Voor thuis twin opnemen kijken
T tv abbonnement van een provider gaat eraf zoveel zenders waar ik niet naar kijk
En kijk via internet via de smart tv npo app
1 2 3 en regionale is genoeg

Tiswa

Onaangenaam verrast door een complete etherstilte via een dvb ontvanger aangesloten via usb op de laptop. Dit werkt al jaren prima, met kwalitatief hoogwaardig beeld. Ga nu wel de officiële rampenzender missen omdat ook de digitale radio eruit ligt. Mag dat wel??

A. Arends

3 nieuwe ontvangers vanaf 9 april geen ontvangst meer.

Willem

Zonder waarschuwing geen beeld op twee ontvangers.Dus in Limburg is de boel ook omgegooid.Ga wel eens in Duitsland voor een kastje kijken.

Tonnie

Ja je doet er niets aan. Maar we weten het onderhand wel. In Nederland gaat alles alleen maar om geld. Zo is het toch.

Johan

Is het wel mogelijk om met een dvbt antenne het dvbt2 signaal te ontvangen met een dvbt2 hevc decoder?
Of moet ik via bijvoorbeeld Amazon een nieuwe antenne kopen? Het gaat om de FTA zenders ontvangen op een 4k Samsung tv uit 2018 met hevc…

Tonnie

Beste Johan. Ik denk niet dat het aan de antenne ligt. Al heb ik dit nog niet uitgeprobeerd. Ik denk dat je dezelfde antenne kunt blijven gebruiken. Alleen de frequentie van uitzenden is veranderd. daarom heb je een nieuwe ontvanger nodig die het nieuwe signaal er uit kan filteren. Want de publieke zenders die je toen gewoon kon ontvangen zonder kaartje er in, wat toen nog verplicht was om ongehinderd door te sturen, is nu ook geblokkeerd. Ik heb er twijfels over of hiermee de wet niet word overtreden. Ja dit is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar het gaat mij om het principe. Ik gebruikte zo’n kastje zonder abonnement in mijn hobby ruimte en kon publieke en regionale zenders ontvangen zonder extra kosten. Ik denk dat het wachten is, op dat de vernieuwde kastjes weer worden afgedankt.

Johan

Ik dacht ergens te hebben gelezen dat ze daarop bot hadden gevangen bij de rechter… Maar ben er niet meer zeker van…

Tonnie

Beste Robin. Ik denk dat hier over het algemeen gesproken word over Digitenne. Gr, Tonnie.

matthijs

was het gratis doorgeven van ned 1 2 en 3 niet wettelijk verplicht ?

Tonnie

Beste Mathijs. Je stelling van gratis publieke zenders doorsturen is volgens mij inderdaad verplicht. Wat dat betreft voldoet Digitenne. Maar door op een andere frequentie over te gaan, verplicht Digitenne je om een nieuw kastje te kopen. En ja. Dat staat natuurlijk weer in de wet, dat dit niet verboden is. Men vind altijd wel mazen in de wet om geld te blijven verdienen.

matthijs

een free to air kastje lijkt mij de oplossing

Joannes Wyckmans

Net getest. Ik kan gewoon met mijn uhd tv 2018 met oude dvbt antenne van hauppauge wintv tv kijken naar npo en regionaal. Mvg.

Broddie

Kastje gekocht voor Dvb-t2 ontvangst en aangesloten, heb nu goed beeld op de camping, maar er staat continu een balk met allerlei providers, die ook nog eens van boven naar beneden springt, is er een manier om dat te verwijderen

Johanpet

Een nieuw kastje gekocht Terrabox T2 HD DVB-T receiver, aangesloten met scart-kabel en antenne Funke. Geeft wel zenders aan op scherm, searching en daarna “no signal” of no service.
Wie weet er wat er aan de hand is of wat doe ik verkeerd ?

Rikj

Op vakantie geweest. Op mijn hobbykamer naast de pc staat een TV van Blokker met een Xoro HRT 7515 kastje met antenne met HDMI aangesloten. En op zolder ook. Werkte altijd perfect. Free to Air N1, 2,3 en NH en Utrecht. Prima. Heel tevreden mee.
Ik kom thuis, zet de boel aan. Niets! Geen zenders, geen radio, niets!!! Na flink wat Googelen kom ik er achter dat KPN me een onaangekondigde poets heeft gebakken. Twee Xoro kastjes op de schroothoop.

Ik twijfel tussen twee kastjes bestellen bij Amazon Duitsland (werkt Free to Air daar nog wel op? Weet iemand dat?) of de Chromecast met mijn tablet. (Dat werkt zag ik net.)
Ik ben behoorlijk pissig over dit onaangekondigde gedoe van KPN. Hoe zit het met de rampenzender NH? Die was toch zo belangrijk?

Pauline

Kan het kloppen dat ik door de HDMI stekker van Digitenne geen ruimte meer heb voor de aansluiting van Chrome Cast op mijn tv?

Rikj

Dat hangt van je TV af. Als hij maar 1 hdmi aansluiting heeft, koop dan een hdmi splitter. Bij mij hangen er vier hdmi devices aan. Op mijn afstandsbediening kan ik met ‘source’ kiezen of ik hdmi1, 2, 3 of 4 wil zien/horen. (Wel de originele afstandsbediening van je TV. Die van KPN etc. doet het niet met ‘source’.)

d.kelder

Is het mogelijk digitenne volledig te ontvangen in noordholland ??? .Ik kan alleen NPO 1.2,3 ontvangen en de regionale zender…Alvast mijn dank.

matthijs

je ontvangt als het goed is alleen 1 2 en 3 want die kan je altijd gratis ontvangen
maar ik stuur het kastje terug , want ze hebben een kastje geleverd zonder nederlandstalige gebruiksaanwijzijng , en dat is verboden

Tonnie

Ik ben ook genoodzaakt om een nieuw kastje type 2 te kopen. Ik wacht er nog even mee, want straks komen die vanzelf weer op rommelmarkten te liggen. Maar ik zat zo te denken. Zou het niet mogelijk zijn om die oude kastje om te bouwen naar type 2. Alleen daar heb ik nog nooit iets over kunnen vinden. Maar opgeven doe ik het nog niet, want ik heb nog 6 van die oude kastjes liggen.

Dennis

Dat is kansloos Tommie.
De oude DVB-T ontvangers zullen nooit geschikt gemaakt kunnen worden om DVB-T2 signalen te kunnen decoderen. Simpelweg omdat de benodigde chipjes en software daarvoor ontbreken.
Als je meer achtergrondinformatie wilt:

https://www.quora.com/Whats-the-difference-between-DVB-T-and-DVB-T2-tuners-How-do-they-work

Maar in het kort, gooi de oude ontvangers weg, of hergebruik de behuizing en doe nog iets slims met de analoge elektronica componenten op de printjes. Maar verder zijn ze vrij waardeloos geworden.

Hans

Aan Johanpet, de Terrabox T2 HD DVB-T ondersteunt waarschijnlijk de HEVC (H.265) standaard niet, ondanks de aanduiding ‘DVB-T2`

Digibeet

Wel een hoop onwetenheid te lezen hier !
Geen HDMI over ? Gebruik je kabeltje dat bin geleverd wordt naar de meegeleverde scart stekker!
Slecht beeld / geen verbetering ….
Kan kloppen, KPN heeft eerst iedereen van nieuw kaatje voorzien alvorens DVBT2 HEVC 265 actief werdt !
Geen beeld op nieuw gekochte DVBT2 ontvanger ?
Kan kloppen ….. KPN heeft gekozen voor HEVC 265, en er zijn veel kastjes in het buitenland die alleen maar HEVC 264 ondersteunen. En dan het gemekker over “net een nieuw tv gekocht” ! Dan heb je hem in een waardeloze zaak gekocht want de omschakeling was al lang geleden aangekondigd !
En dit is niet nieuw, in de jaren 60 moesten mijn ouders OOK een extra kastje kopen, het zogenaamde “2 de net kastje”.
Dat moest wel anders kon mijn vader geen studio sport kijken. Dus deze omschakeling is niet nieuw.
Het werdt hoog tijd ! DVB-T uitzend norm was inmiddels al 25 jaar oud, het was bijna pijnlijk voor je ogen. Zolang we elk jaar een andere smartphone kunnen permitteren, en een OLED tv kunnen kopen mag een kastje van € 35,00 tot niet de pret bederven ???
Kijk en rij voorzichtig, denk aan mij ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond