Deel dit artikel
-

Digitenne kijker toch nog verrast door omschakeling

Nogal wat free-to-air kijkers in Groningen en Drenthe ontvangen geen signaal meer op hun Digitenne decoder. De beide provincies kregen eerder deze week de primeur van digitale ethertelevisie volgens de nieuwste uitzendstandaard DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265). Daarvoor is echter nieuwe hardware vereist.

DVB-T2 biedt belangrijke voordelen. Zo worden programma’s voortaan in Full HD 1080P doorgegeven, waarmee digitale ethertelevisie weer even interessant is geworden. Van Digitenne werd in de loop der jaren steeds minder gebruik gemaakt, ook al omdat gebruikers een prijsverhoging voor de kiezen kregen. Waarschijnlijk zijn er in heel Nederland niet meer dan 200.000 Digitenne kijkers.

Technisch heeft de overgang naar DVB-T2 nogal wat voeten in de aarde. Vandaar KPN de nieuwe standaard gefaseerd uitrolt. Pas in april 2019 moet heel Nederland zijn overgeschakeld.

Kijkers hebben een nieuwe decoder nodig, want de interne tuner van de televisie geeft het ongecodeerde aanbod van de publieke landelijke en regionale omroepen niet meer door. Alleen de nieuwste modellen Ultra HD-televisies ondersteunen DVB-T2/HEVC.

Exploitant KPN heeft abonnees met een betaalpakket ruim op tijd mails en brieven over de omschakeling gestuurd. De oude decoders konden bij een verzamelpunt worden ingeleverd en abonnees kregen automatisch nieuwe hardware toegestuurd.

Tv-kijkers zonder abonnement, de zogenaamde ‘free-to-air-kijkers’, staan echter nergens geregistreerd. KPN heeft deze gebruikers niet kunnen bereiken of informeren. Het bedrijf heeft geen idee hoe groot deze groep is.

De signalen van de NPO en de regionale omroepen waren tot dusverre via Digitenne gratis uit de ether te plukken, wat handig was voor caravans of afgelegen boerderijen. Deze kijkers zijn via een tickertekst en op Teletekst weliswaar gewaarschuwd, evenals via de website van KPN, maar een groot aantal is blijkens reacties op sociale media toch nog verrast.

Deel dit bericht

11 Reacties

Andre - Kringloop

Nou..eerst mijn leverancier vijf keer gebeld en tien keer gemailed..ze wisten van niks..en uiteindelijk 5 dagen voor dat het signaal uit ging een kastje gekregen. Alles was Scart en toen alles HDMI terwijl ik dat dus niet had. Scart Plug schijnt 25 euro te kosten..dus toen maar DVI genomen..Echter DVI heeft geen geluid…blijkbaar.
Dus toen moest er een niewue TV komen.
Uiteinlijk bij de kringloop voorlopig een geschikte TV gekocht..maar die beeldkwaliteit is SLECHTER dan van mijn vroegere SCART TV..dus echt een stap achteruit. Heel gedoe voor iemand niet niet zoveel van die plugs weet en voor elk pakketje met plugs en decoders en afstandsbeidningen weer thuis moet zijn.

Fidi

Heb bij een kpn_centre een nieuw kastje opgehaald. Gevraagd naar hoe het zit met Free to air. Antwoord: kost 5 euro per maand.

Marc - 1955

Dacht ik eindelijk verlost te zijn van een kastje en twee afstandsbedieningen door een insteekkaart voor de tv te kopen komt de KPN met dit !Met het nieuwe kastje kan je ook geen programma’s meer programmeren dus deze vernieuwing is beslist geen verbetering!

Lex

De upgrade van digitenne is zeer slecht op de markt gebracht. De vorige decoder was al slecht. Overgang naar de insteekkaart was beter. Jammer was wel het beperkt aantal zenders waarbij het aantal oninteressante kanalen met een overkill aan prachtige komedies en cartoons het er niet prettiger op maakte.

De upgrade is een ramp. Weer een slechte decoder. Programma’s die nu blijkt nog niet uitgerold zijn. Een servicedesk die volgens mij niet op de hoogte was van de upgrade. Kortom geen ontvangst zelfs NPO 1 2 en 3 niet.
De meest eenvoudige aansluiting via HDMI van decoder naar tv gaf geen ontvangst.
De troep is retour naar KPN en nu maar weer canal digitaal.

Isabelle Nekemen - B&B Gooi

Precies… heb diverse tv’s met insteekkaart aan muur hangen; moet er weer een kastje aan en inderdaad weer 2 afstandsbedieningen. Nou, toch maar gedaan. En wat blijkt? Nu hebben we amper beeld, hoe we de antenne ook draaien.

Probeer maar eens iemand van Digitenne aan de lijn te krijgen 🙁
Laat staan iemand die weet hoe het zit 🙁
We gaan van ellende maar een schotel aanschaffen na maandenlang gezeur met KPN

Roel

Hier in Tiendeveen werkt het aardig goed, heb alle

Roel

Alle zenders in prima kwaliteit.
Via HDMI werkt het idd niet goed ( oude Samsung tv )
Nu aangesloten op de start aansluiting en geen probleem meer.
De adapter voor scart word gewoon meegeleverd bij het nieuwe kastje incl. Alle kabels !
Ook maar iets positiefs is op zijn plaats toch.

Louis

Gewoon een xoro hrt 7620 kastje kopen op de Duitse Amazon kost 4 tientjes

Marc - 1955

Beste Louis,kan je daar alle zenders mee ontvangen?
Mvg
Marc

Louis

Alleen de in het artikel genoemde niet irdeto gecodeerde ‘free-to-air’ zenders dus npo 1,2,3 en een regionale. Behalve de xoxo zijn er ook andere merken dvd t2 hevc kastjes.

agnesT

De nieuwe Digitenne zendt op BBC1 en BBC2 bij bepaalde series een voiceover bedoeld voor blinden mee (‘zij loopt naar de deur’ als je iemand naar de deur ziet lopen) die niet uit te schakelen is. Heel irritant.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond