Deel dit artikel
-

Digitenne: lancering medio april in Noord-Holland en Almere

Het digitale etherplatform Digitenne zal medio april in het hele gebied Haarlem, Amsterdam, Hilversum, Almere en Alphen a/d Rijn operationeel worden. Digitenne zal 25 tv-stations en 16 radiostations aanbieden tegen een prijs van 8,95 euro per maand. Landelijke dekking is er tot 2005 niet bij.

Het is niet de eerste keer dat Digitenne, waarbij onder meer KPN, NOB en Canal Plus zijn betrokken, een startdatum bekendmaakt. Volgens de laatste plannen van Digitenne zou het DVB-T (digitale ether) aanbod slechts 'stapje voor stapje, gebied per gebied' actief worden.
De medio december aangetreden commercieel directeur Erik-Jan Gelink zegt dat deze bij zijn aantreden een nieuw marketingplan heeft gemaakt om te komen tot de introductie en de in het verleden gepresenteerde ideeën achter zich heeft gelaten.

Voor de introductie medio april wordt een compleet marketingconcept ontwikkeld, waaronder een nieuwe vormgeving en een introductiecampagne. Digitenne zal 25 tv-stations en 16 radiostations aanbieden tegen een prijs van 8,95 Euro per maand. Deze prijs ligt iets onder het gemiddelde Nederlandse kabeltarief. Klanten van Digitenne dienen voor ontvangst wèl de aansluitkosten à 29,95 euro af te nemen waarbij een geschikte Funke-antenne wordt geleverd en een benodigde smartcard en handleiding. Na verloop van tijd zal de antenne niet automatisch worden meegeleverd, maar dienen klanten deze zelf aan te schaffen. Omdat de uitzendingen via de etherzenders bepaalde specificaties bevatten die per antenne gevoelig liggen, heeft Digitenne gekozen voor ontvangstzekere antenne die door Funke zijn ontwikkeld en gebouwd.

Het zenderaanbod van het digitale kanaal is sinds enige maanden (bijna geheel ongecodeerd) als test in de lucht. Een klein geselecteerd aantal h uishoudens doet hiermee als testgezinnen ervaring voor Digitenne op. Het Digitenne-pakket kent ten opzichte van de kabel en satelliet enkele handicaps: BBC 1, BBC 2 en vooralsnog ook andere buitenlandse publieke zenders worden niet aangeboden. Voor VRT TV 1 en Ketnet/Canvas wordt nog onderhandeld en voor Amsterdammers zal AT 5 (vooralsnog) niet worden
aangeboden.

Ten opzichte van vooral de satelliet is het aantal kanalen beperkt, maar Digitenne propageert dat vooral de best bekeken zenders worden aangeboden en als enige het predikaat portable kent, alhoewel telkens een abonnement vereist is per digitale etherontvanger. Voor de meeste zenders die thans worden aangeboden is het duidelijk dat deze ook deel uit zullen maken van het definitieve pakket, alhoewel met enkele partijen nog contractsonderhandelingen moeten worden afgerond. Het etherboeket mikt op een marktaandeel van 3 à 4 % in het gebied alwaar het beschikbaar is; dit zou een aantal van 50.000 huishoudens zijn, maar 100.000 zou daarbij eind dit jaar een 'droomscenario' zijn.

Digitenne zal ten behoeve van de codering van haar signalen gebruik maken van het Scandinavische systeem Conax, dat in handen is van het Noorse telecom-bedrijf TeleNor. Eerder zag het ernaar uit dat Digitenne de Franse Mediaguard-techniek zou gebruiken. Doordat eigenaar Thomson Multimedia (dat onlangs Canal+ Technologies overname) niet in staat bleek de gewenste technieken te leveren, heeft Digitenne na een rondgang besloten initieel voor Conax te kiezen, waarbij overigens een nieuwere (vooralsnog) hackveilige versie is gekozen.

Digitenne heeft een drietal prijsklasse ontvangers als 'goedgekeurd' gespecificeerd: Strong, Technotrend en Panasonic zijn daarbij de eerst uitverkoren merken; een ontvanger zal beschikbaar zijn vanaf 139 Euro. Andere merken zullen in een later stadium worden gepresenteerd. De ontvangers zullen – in tegenstelling tot hetgeen in de satellietmarkt gebruikelijk is – niet alleen via speciaalzaken, maar ook via de reguliere radio/tv detailhandel worden verkocht.

Overigens blijft Digitenne de handicap tot in ieder geval 2005 niet als landelijk alternatief te kunnen fungeren voor kabel- en satellietkijkers. De bedoeling is de komende anderhalf jaar de dekking naar de gehele Randstad uit te breiden. Het als landelijk alternatief kunnen aanbieden van Digitenne is vooralsnog niet mogelijk. Dit komt doordat pas in 2005 frequenties worden verdeeld tussen Nederland en haar buurlanden waarop Digitenne eventueel kan uitzenden. Het betekent dat voor de kabel alleen de satelliet als nationaal alternatief kan worden gezien.

Digitenne Holding BV is een dochter van de door de staat gecontroleerde NV's NOB en Nozema (tezamen 60 procent) en verder in handen van KPN (30 %), een consortium van Canal Plus/RTL-de HMG/NOS/SBS Broadcasting BV/MTV Networks BV (10 %).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond