Deel dit artikel
-

Directeur CPB: Verbied de Bitcoin

Het kabinet moet bitcoins en andere cryptomunten verbieden. Dat schrijft directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), de belangrijkste adviseur van het kabinet, in een essay in het FD. Hij waarschuwt voor een crash van cryptovaluta.

‘Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen’, schrijft Hasekamp.

De waarde van de Bitcoin is de afgelopen weken gehalveerd en sommige experts denken dat de daling zich doorzet.

Cryptomunten hebben volgens Hasekamp geen intrinsieke waarde en ontlenen hun aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.

De huidige (private) cybervaluta presteren op alle punten veel slechter dan het overheidsgeld, vindt de directeur. Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken. ‘Alleen op het aspect van privacy scoren cybertransacties goed – en die anonimiteit is precies wat ze aantrekkelijk maakt voor criminelen.’

In de praktijk zal een Nederlands verbod lastig te handhaven zijn. Cryptovaluta worden niet uitgegeven door financiële instellingen.

In El Salvador is de Bitcoin woensdag juist omarmd als wettig betaalmiddel. Ondernemers mogen betalingen met de cryptomunt niet meer weigeren.

Deel dit bericht

4 Reacties

Belegger

Crypto wordt ingezet als ‘legaal’ gokmiddel. Dan krijg je dit soort uitspraken.

Je kan beter in aandelen beleggen als je dat wilt doen en crypto voor betalingen blijven gebruiken.

Mano

BTC is here to stay! Dit zal nooit verbannen kunnen worden. BTC naar de 100k over een jaar 👍🎉

Geert Henk Wijnants

De Bitcoin loopt naar einde levensduur want een energieverbruik wat momenteel al hoger is dan dat van Nederland of Argentinië valt het natuurlijk niet te combineren met onze duurzaamheidsdoelstellingen.
Dus vanaf nu misschien maar beter “miscoin”.

Jan

”Crypto wordt ingezet als ‘legaal’ gokmiddel. Dan krijg je dit soort uitspraken. Je kan beter in aandelen beleggen”.

De kleine man mag niet zijn geld verdienen met aandelen. Kijk naar Gamestop en het de zilverprijs. Dit wordt al jaren gemanipuleerd. De beleg markt is net zo erg..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond