Dit zijn de eerste sprekers van Emerce EDAY

Generatieve AI is het gespreksonderwerp van 2023 en mag dan ook niet ontbreken op Emerce EDAY. Verschillende sprekers belichten uiteenlopende aspecten van deze revolutionaire technologie op donderdag 5 oktober in Amsterdam Noord.
Constant Brinkman maakt installaties met behulp van robotica en Big Data. Hij is mede-eigenaar van de Amsterdamse Dead End Gallery, de eerste AI-galerie ter wereld.
In hun presentatie stellen ze zich de vraag of AI creatief kan zijn of kunst kan creëren en wat de juridische consequenties hiervan zijn. Ze tonen hoe je een AI-kunstenaar traint en tonen werken van diverse AI-kunstenaars. En rijst de vraag: mag dit zomaar en is dit werkelijk creativiteit?
Kunstmatige intelligentie neemt een grote vlucht, van ChatGPT tot AI om advertenties te optimaliseren of te voorspellen wat er de volgende dag verkocht gaat worden.
Tegelijkertijd zien we de impact en ethische risico’s toenemen: kunstmatige intelligentie kan leiden tot discriminatie, profilering, niet transparante besluitvorming en een gebrek aan menselijke controle.
Om AI op een verantwoorde manier in te zetten is het essentieel om ethiek in het ontwerp van zowel de techniek als de organisatie eromheen in te bedden. Maar hoe doe je dat, als je vaak niet meer aangeleverd krijgt dan een lijst met algemene waarden en principes waaraan je wil voldoen?
De grote uitdaging hier zit in het vertalen van ethische principes naar concrete stappen in het ontwerp en gebruik van AI. Die vertaalslag laat Stefan aan de hand van concrete casussen zien, zoals het inschatten van kredietwaardigheid van klanten op basis van hun browsergeschiedenis. Als we willen dat dat eerlijk verloopt, moeten we die eerlijkheid vertalen naar concrete maatstaven (zoals gelijke nauwkeurigheid voor verschillende groepen). Maar welke kies je dan?
Stefan Buijsman promoveerde op 20-jarige leeftijd in de filosofie. Hij werkt nu aan de TU Delft aan de ethiek van kunstmatige intelligentie en is managing director van het TU Delft Digital Ethics Centre.
In een prikkelende presentatie zal Tim van der Wiel van Gospooky de enorme impact van AI op de marketingbranche verkennen. Hij belicht de toekomstige gevolgen van door AI aangedreven zoektechnologie, de transformatie van gepersonaliseerde marketing via aanbevelingsalgoritmen, en de fascinerende mogelijkheden van generatieve AI voor het creëren van content.
En hoe verhoudt fashion zich tegenwoordig tot web3? Je hoort het van Raúl Cerezo, CEO en oprichter van AVØLVE, het cutting-edge digitale modemerk.
Met meer dan 12 jaar ervaring met het bouwen van Web2 (Publicis, Mediamonks, Edelman), heeft Cerezo projecten geleid voor enkele van ’s werelds meest iconische merken in mode, gaming en auto’s. Zoals McLaren, Xbox, Nike, NYFW, Maserati, Ferrari en WarnerBros.
Futurist, ontdekkingsreiziger en early adopter Aragorn Meulendijks is gepassioneerd over technologie, psychologie en geesteswetenschappen. Hij richt zich op blockchain, AI, XR, transhumanisme en de impact van de metaverse op de beschaving.
In 2022 richtte hij samen met Jeroen Elout ItsMrMetaverse op, waar ze keynotes, consulting en de Metacademy aanbieden, die interactieve leersessies biedt voor praktische toepassingen van metaverse-technologie.
Fake news! Het is tegenwoordig een gevleugelde term. Als een journalist een fout maakt, een politicus liegt of een verzonnen bericht rondgaat op sociale media, dan valt al gauw de term ‘fake news’.
Nieuwscheckers houdt zich sinds 2009 bezig met het checken van discutabele berichten. Soms zijn het berichten van gerenommeerde nieuwsmedia, soms zijn het beweringen van politici en soms zijn het geruchten op sociale media. In een workshop gaat het over de diverse kanten van het factchecken: hoe controleer je of nieuws klopt? Welke tools gebruik je daarbij? Hoe ga je te werk? Aan de hand van diverse voorbeelden krijg je een kijkje in de keuken van de factchecker.
Meer namen volgen.
Emerce EDAY wordt zoals elk jaar gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Emerce abonnees kunnen tickets tegen korting krijgen.
Foto Peter Boer
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond