Deel dit artikel
-

DNB: Digitale euro essentieel als elektronische terugvaloptie voor betalingen

Door de afname van contant geld is het belangrijk dat er voldoende adequate elektronische terugvalopties voor betalingen met de betaalpas zijn. Naast QR-codes en offline pinnen zou ook een door de Europese centrale bank uitgegeven digitale euro als terugvaloptie kunnen dienen voor betalingen met de betaalpas. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in in zijn nieuwe Visie op Betalen.

DNB werkt samen met ander centrale banken actief mee aan het onderzoek van de ECB naar een digitale euro. ‘Publiek geld’, geld dat is uitgegeven door de centrale bank moet toegankelijk blijven naast het geld dat op de rekeningen bij commerciële banken staat. Op dit moment is publiek geld alleen in de vorm van contant geld beschikbaar.

Tijdens de onderzoeksfase wordt gekeken naar welke betaalopties een digitale euro moet bieden, hoe een digitale euro kan worden aangeboden en wat het bedrijfsmodel kan worden.

De Visie op Betalen 2022-2025 schetst de belangrijkste trends in de betaalmarkt en hoe deze het betalingsverkeer kunnen beïnvloeden. Deze analyse heeft geleid tot drie speerpunten voor DNB: verzekeren van toegang tot het betalingsverkeer, verankeren van robuustheid en veiligheid van het betalingsverkeer en tot slot het versterken van betaalmarkt in Europa en daarbuiten.

‘Alternatieve betaalmogelijkheden moeten op grote schaal beschikbaar zijn en daarbij bruikbaar zijn voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen,’ zo formuleert DNB het.

Uitval van betaalsystemen is nu nog zeer beperkt. Maar cyberaanvallen zijn steeds vernuftiger en potentieel ontwrichtender, stelt DNB vast. Daarom is het noodzakelijk om voorbereid te zijn op crisissituaties.

DNB zet zich de komende jaren extra in om het betalings verkeer en betaaldiensten toegankelijk te houden voor iedereen. De centrale bank vindt het belangrijk dat publiek geld toegankelijk blijft, omdat inwisselbaarheid van privaat geld (tegoeden bij banken) voor publiek geld essentieel is voor vertrouwen in het geldstelsel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond