Deel dit artikel
-

DNB heeft nog geen vertrouwen in blockchain

De blockchain-technologie kan vooralsnog niet aan de zeer hoge eisen van een financiële marktinfrastructuur voldoen. Dit blijkt uit eigen experimenten met deze technologie door De Nederlandsche Bank. De grootste tekortkomingen blijken tekortschietende capaciteit, inefficiëntie door hoge energieconsumptie en gebrek aan volledige zekerheid over het hebben voldaan van een betaling.

DNB in de afgelopen drie jaar onder de noemer Dukaton vier experimenten gedaan en geëvalueerd. Doel hiervan was zowel kennisopbouw als toetsen in hoeverre deze technologieën bruikbaar zijn voor verbeteringen in het betalings- en effectenverkeer.

Een eerste prototype betrof een Dukaton gebaseerd op de Bitcoin-software, waarbij met een eigen blockchain de Dukatons decentraal gecreëerd werden op een vijftal laptops via langdurige berekeningen. Partijen die de transacties valideren om in de blockchain te zetten ontvangen een beloning voor het creëren van nieuwe Dukatons en een transactie fee.

In een tweede prototype werden de Dukatons juist op een veel minder energie vergende manier van te voren gecreëerd. Hierbij ging de creatie van Dukatons, anders dan bij Bitcoin, uit van een te vertrouwen partij die ze uitgeeft.

Een derde prototype was gebaseerd op een eigengebouwde elektronische portemonnee (wallet). Hierin worden de benodigde cryptografische sleutels voor de beveiliging bewaard. Dit prototype diende vervolgens als basis van een vierde prototype om de bruikbaarheid van DLT voor een financiële marktinfrastructuur, zoals een betaalsysteem, te analyseren.

Uit de experimenten blijkt dat de geteste blockchainoplossingen op dit moment niet aan de hoge eisen van financiële marktinfrastructuren (FMI) kunnen voldoen, zoals veiligheid, betrouwbaarheid, efficiëntie, finaliteit van de betaling (juridische zekerheid), autorisatie, weerbaarheid, beschikbaarheid, capaciteit, schaalbaarheid, kosten en duurzaamheid.

De huidige betalingsverkeersystemen zijn zeer efficiënt, kunnen grote volumes aan en leveren de juridische zekerheid van het voldaan hebben van een betaling.

De oplossingen tonen ook aan dat ze grote aantallen transacties niet aankunnen. Bovendien wordt met enkele gebruikte consensus algoritmes nooit de 100 procent zekerheid gehaald dat een transactie niet kan worden teruggedraaid, terwijl centrale banken dat juist wel bieden met Target2. Er zijn wel algoritmes die bestand zijn tegen kwaadwillende partijen en de cyberweerbaarheid van FMI’s kunnen vergroten, maar die voldoen momenteel weer niet aan de andere eisen die aan FMI’s worden gesteld.

DNB vindt de technologie achter Bitcoin, de blockchain, zeker interessant en veelbelovend. Misschien voldoen nieuwe algoritmes in de toekomst beter aan alle eisen die aan FMI’s worden gesteld. DNB blijft daarom investeren in kennis van deze technologie.

Dit bericht is 13 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond