Deel dit artikel
-

‘Cryptomarkt over jaar heel anders’

​KPN werkt aan een beveiligde simkaart waarop een portemonnee voor cryptomunten komt te staan. Die moet voorkomen dat cryptomunten als gevolg van een hack verloren gaan. Dat vertelde Jan Kees de Jager, ex-Minister van Financiën en CFO van KPN, vandaag op de Dag van de Crypto in Amsterdam.

Tijdens de Dag van de Crypto, die naar eigen zeggen een brug wil bouwen tussen de cryptowereld en de professionele financiële wereld, kwamen thema’s als beveiliging, vertrouwen en regulering vanochtend opvallend vaak voorbij.

Veel van de aanwezige ondernemers houden er zelf al rekening mee dat de cryptomarkten – en vooral de Initial Coin Offerings – er over een jaar heel anders uitzien. Meer gereguleerd, met minder cowboys en scams. Met ICO’s is het al een stuk lastiger geworden om in korte tijd veel geld op te halen, de blitzkriegrondes lijken alweer een fenomeen van het verleden, en rendement gekoppeld aan te verwachten koersstijgingen lijkt weinig reëel meer.

Ondernemers als Martijn Hoogeveen (Icecat), Maarten Bloemers (Guts.tickets) en Joris Verschoor (Seal) denken dat ICO’s meer worden als normale beursgangen, waarbij het team en het product de waarde gaan bepalen. Of als crowdfunding, waarbij projecten toch al voor minimaal 40 procent gefinancierd moeten zijn voordat ze worden voortgezet. De nadruk komt meer te liggen op presales, waarin de haalbaarheid van een ICO duidelijk moet worden. Ook gaan ICO ondernemers al steeds vaker op tournee, om zich aan beleggers te presenteren.

Het neemt niet weg dat Verschoor nog altijd hoopt via een ICO tientallen miljoenen euro’s op te halen voor een zelfontwikkelde variant van de NFC chip. “Daar is gewoon heel veel geld voor nodig.”

Don Molenaar, oprichter van Triaconta, haalde nog wel 2,5 miljoen euro op met de CombiCoin. Maar toen hij bij de AFM werd ontboden voor uitleg over deze exercitie, heeft hij besloten om tijdelijk de verkoop te stoppen. “Omdat we vertrouwen willen winnen, gaan we niet uitwijken naar landen waar de regulering minder sterk is.”

De toezichthouders die vanochtend op het podium stonden, zonder uitzondering allemaal vrouwen, bleven waarschuwen voor uitwassen. DNB en AFM adviseren beleggers goed te kijken naar wat er te koop is. “Ga na wat de herkomst is.” En of de gouden bergen die beloofd worden geen luchtkastelen zijn. Mieke de Haas van het Bestuur Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland, wil ook het liefst af van het slechte imago dat nog aan Bitcoin kleeft.

Fintechspecialist Conny Dorrestijn vertelde dat deze tijd haar nog altijd teveel doet denken aan de verkeerde gretigheid van de jaren tachtig. Zij verwees naar de film The Wolf Of Wall Street.

Dagvoorzitter Vincent Everts, wederom gekleed in fluorescerend rood, constateert nog veel onwetendheid in de financiële wereld. Hij spreekt nog regelmatig experts die zich louter verlaten op anderen en verkondigen dat Bitcoin niks is en blockchain de heilige graal. Dat is veel te zwart-wit. “Laten we eerlijk zijn, het is nog een minuscule markt van nog geen 3 miljard euro in Nederland. Sommige dingen gaan mis, maar er gaat ook heel veel goed.”

Richard Kohl, van de Stichting Bitcoin Nederland, wees op de kinderschoenen waarop deze markt nog loopt. “Je leert eerst kruipen, dan lopen. Dat is met deze markt niet anders.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond