Deel dit artikel
-

DNS-blokkade uit SOPA gehaald

Het voorstel voor de omstreden Amerikaanse Stop Online Privacy Act (SOPA), dat eind januari in behandeling wordt genomen, wordt aangepast. Niet langer zullen verdachte sites op voorhand worden geblokkeerd.

Dat heeft de belangrijkste architect van de Stop Online Privacy Act (SOPA), de Republikein Lamar Smith, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee is een van de heetste hangijzers van SOPA van tafel.

In het oorspronkelijke voorstel kon bij de minste verdenking tegen een site een zogenoemde DNS-blokkade worden opgeworpen. Zo’n site is dan niet meer benaderbaar, behalve via ingewikkelde proxy-instellingen. Smith wil nu eerst nader onderzoek verrichten naar deze optie.

Het wetsvoorstel blijft niettemin omstreden. Zo kan de Amerikaanse overheid zonder tussenkomst van de rechter betalingen aan sites stopzetten, ook als die buiten Amerikaans grensgebied worden gehost.

Diverse sites – Google, Amazon, Reddit, Facebook en Twitter – dreigen de komende weken tijdelijk op ‘zwart te gaan’ uit protest tegen het wetsvoorstel.

Deel dit bericht

3 Reacties

Morningtime

Tja, zulke Amerikaanse congresleden vangen heel erg veel geld om wetgeving in te voeren die machtige bedrijven van pas komt. En dat geld ontvangen ze legaal, bijv. als “consultancy fee”. En in Amerika, zoals u weet, “money is free speech”. Met als gevolg dat grote media-organisaties, de Amerikaanse Buma’s & Stemra’s, hun stervende business model nog een decennium aan het infuus kunnen houden, ten koste van de vrijheid van alle anderen.

Maar het is niet nieuw. Dit concept van internet-censuur zien we in steeds meer landen, en het zal leiden tot ‘nationale internets’, zoals al het geval is in China, Iran, Saoedie-Arabie. Het zal steeds moeilijker worden om het “vrije, internationale internet” open te houden. Het duidt op een onvermogen van de menselijke soort om zich ooit tot 1 mensheid te verenigingen, instinctief sluiten we onszelf op in aparte groepen/talen en nu ook nationale internets, afgeschermd van “de anderen”.

Rolf

Erg goede zaak hierdoor krijg je geen vreemde zaken meer en daarbij onnodige kosten

Z.Eur

Ben benieuwd of Facebook echt de ballen heeft om te protesteren tegen het SOPA voorstel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond