Deel dit artikel
-

Docdata door de grens van 100 miljoen euro omzet

Docdata, leverancier van e-commercediensten aan webwinkels, zag zijn omzet in 2010 stijgen met 29 procent tot 104 miljoen euro. Het wil zijn marktaandeel in Duitsland en Engeland vergroten. Samen met de Benelux zijn deze markten goed voor 120 miljard euro digitale handel.

Dat maakt het Nederlandse bedrijf vanochtend voor opening van de beurs bekend (download PDF). Het bedrijfsresultaat kwam, mede vanwege de Duitse overname van Dohmen Solutions, uit op 5 miljoen euro.

Docdata levert in Nederland commerce-, payments- en fulfillment-diensten aan bedrijven als Bol.com, de Bijenkorf en V&D. In Duitsland bedient het klanten als Ebay’s Brands4friends en Zalando. Afgelopen kwartaal oversteeg de Duitse omzet die van Nederland. De onderneming sluit niet uit dat het dit jaar kleine overnames pleegt om zijn dienstenaanbod uit te breiden.

Uit de toelichting op de cijfers: “Docdata heeft een autonome omzetstijging gerealiseerd van 16,9 euro miljoen (+36 procent), voornamelijk als gevolg van het gestegen transactievolume. De acquisitie van de activiteiten van de voormalige Dohmen Solutions Groep hebben in 2010 voor 14,3 euro miljoen aan de omzet bijgedragen sinds 16 april 2010”.

De focus voor het komende jaar ligt op het versterken van de posities in Duitsland en Engeland. Samen met de Benelux-regio zijn deze markten verantwoordelijk voor een 120 miljard euro aan digitale handel. Deze drie markten groeien ieder nog tussen de 10 en 20 procent per jaar.

De risico’s waarmee het bedrijf kampt worden omschreven met: “In de e-commerce markt zijn onze klanten in beginsel niet bereid om lange termijn contracten aan te gaan. In het geval dat een klant wordt overgenomen, vindt nagenoeg altijd een heroverweging hiervan plaats met de mogelijkheid om hierdoor klanten te verliezen. Vanwege de snelle ontwikkelingen”.

Het risico van Amazon.com blijft onbenoemd. De Amerikaanse e-commercegigant investeert momenteel aanzienlijke bedragen in het optuigen van een Europese infrastructuur. Het nam een aantal consumentgerichte bedrijven over maar opent ook grote distributiecentra en is fulfillmentdiensten gaan leveren op de hele EU-markt.

Foto: toolshop (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond