Deel dit artikel
-

‘Domeinregistraties via blockchain, sneller en goedkoper’

Technologiebedrijf Undeveloped.com uit Amsterdam gaat een systeem bouwen waarmee handelaren domeinnamen via de blockchain kunnen verkopen of, waarom niet, kortstondig verhuren.

Ondernemer Reza Sardeha deed zijn plannen daartoe vorige week uit de doeken. Er hebben zich ook al een partijen gemeld die willen meedoen in de eerste verkennende praktijkproeven. Die moeten begin volgend jaar al plaatsvinden.

“Het is niet de vraag of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Het is daarom maar beter dat je er onderdeel van bent.”

Sardeha en zijn team gaan iets bouwen dat ze zelf het ‘Domain Automation Network’ (DAN) noemen. “Het is een persoonlijke assistent die domeintransities automatiseert. Dat kan een aankoop zijn, huur of aandelen in een domein. Als eindgebruiker kom je erop via een netwerkintegrator, partijen als Mijndomein of Undeveloped. De transactie wordt afgehandeld via smart contracts, onderdeel van een blockchain die we zelf ontwikkelen.“ Dit zijn normaalgesproken stappen die via papieren overeenkomsten worden afgehandeld maar makkelijk met smart contracten zij te automatiseren.

Het idee voor een dergelijk handelsnetwerk is nieuw, maar klinkt logisch voor een internationale, fluïde industrie waarin nog te weinig echte transparantie is. Wat niet zelden tot fouten leidt en ook fraude in de hand werkt.

De ondernemer: “De uitdaging is de huidige industrie mee te krijgen. Dat geldt ook voor de grote partijen al GoDaddy. En het is eigenlijk simpel. Als je zelf niet meedoet dan doen concurrenten het wel om meerwaarde te kunnen bieden.”

Het Domain Automation Network is ondergebracht in een stichting om commerciële belangenverstrengeling voor Undeveloped te vermijden.

Zoals het er nu uitziet, beginnen de technici in Amsterdam met de bouw in de eerste weken van 2018. Ze hopen in de loop van het jaar een eerste werkende versie live te zetten.

Undeveloped werd in maart 2017 verkocht aan het Amerikaanse Epik, maar de culturele verschillen bleken onoverbrugbaar. De partijen hebben er na de zomer toe de besloten de ontbindingsvoorwaarden toe te passen. Het bedrijf is nu weer in handen van de oprichters en investeerders Axivate Capital, Rockstart, Paul Molenaar en Henri de Jong.

*) Axivate Capital is een aandeelhouder in Emerce

Foto: mark (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Joost de Raaf

Die domeinnamen verhuren klinkt leuk vanuit Undeveloped, maar lijkt me niet echt relaxed als iemand een giftige linkbuilding campagne doet terwijl je – wanneer mislukt – een mislukt SEO domein terugkrijgt. Hoe willen ze dat voorkomen?

Reza Sardeha - Undeveloped

@Joost, momenteel verhuren we al bijna een jaar in een pilot zonder enige problemen (zie bijvoorbeeld http://shoe.store) domeinen. Contractueel wordt er vastgelegd wat wel en niet mag en welke boete(s) er worden opgelegd zodra een huurder iets doet wat niet mag.

Trek simpelweg de parallel met de vastgoed wereld. Iemand kan de huis die je verhuurt helemaal slopen, alleen komt hij/zij daar natuurliijk niet zomaar mee weg. Het is vrij eenvoudig om safeguards in te bouwen.

Later kan zelfs blockchain een rol spelen in het toezicht houden op het gebruik van de domeinnaam.

EVDP

Waarom wil iemand dat, een domein naam huren? Wat zijn de voordelen? De vergelijking met de vastgoed wereld is mijns inziens heel merkwaardig.

Reza Sardeha - Undeveloped

@EVDP: Het huren van een domein heeft veel voordelen. Lage kosten en flexibiliteit onder andere. Om een topdomein als Whiskey.com te gebruiken voor je webshop moet je vandaag €1.500.000 neertellen voor die brand. Die domeinnaam wordt nu al jaren door niemand gebruikt wat er jammer is. In ons model zou je die naam ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld €5.000 per maand en de huurovereenkomst maandelijks kunnen opzeggen.

Daarnaast wordt de gemiddelde domeinnaam op de secundaire markt hedendaags aangekocht voor €2.200. Dat is voor starters een hoog bedrag. Als je ipv €2.200 euro in een keer een sterke domeinnaam voor €25 euro per maand kan huren dan levert dat veel voordelen op voor zowel huurders als verhuurders.

Je kan hier meer informatie vinden over de voordelen van het huren van een domein: https://www.slideshare.net/RezaSardeha1/the-future-of-the-domain-industry-lies-in-blockchain

En uiteraard in onze originele blog post verdiepen wij ons ook in dit onderwerp: https://blog.undeveloped.com/the-future-of-the-domain-industry-lies-in-blockchain-673fb2137f16

Z.Eur

Ik ga liever voor een domeinboer die iets met A.I doet.
Blockchain is zo 2017.

Ken

En A.I. is zo 2001… 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond