Deel dit artikel
-

Verrassende domotica komt voorlopig niet van Apple

Apple zal vanavond op de eerste dag van zijn ontwikkelaarscongres een domotica-oplossing uit de doeken doen. Van de deur tot de lampen die automatisch aangaan, de iPhone moet de sleutel worden tot een volledig ecosysteem.

De Hue-lampen van Philips Hue en thermostaat van Nest zijn bekende voorbeelden van moderne domotica, maar fabrikanten als Belkin en Eminent leveren ook al enige tijd domotica-oplossingen voor Apples hardware.

Volgens de laatste berichten wordt dat ecosysteem echter minder spannend dan de geruchten doen vermoeden. Apple gaat naar verluidt geen eigen apparatuur ontwikkelen, maar slechts zijn goedkeuring hechten aan apparaten van derden. Die krijgen dan een keurmerk vergelijkbaar met het Made for iPhone-programma.

Verrasserende domoticaproducten lijken daarmee voorlopig niet van Apple te komen, maar van andere bedrijven. In Nederland zijn Emile Nijssen en Stefan Witkamp, twee UT-studenten Creative Technology, op Kickstarter vorige week hun Homey-campagne begonnen. Homey is een nieuw consumentenproduct naast huishoudelijke apparaten ook multimedia en online accounts ondersteund en spraakgestuurd te werk gaat.

Iedereen bezit tegenwoordig slimme apparaten, maar omdat ze allemaal afzonderlijk werken blijven huizen en omgevingen in totaal dom, zegt Stefan Witkamp. Daarnaast richt huidige huisautomatisering zich alleen op huishoudelijke apparaten en besturing via apps, volgens de initiatiefnemers twee onnodige limitaties.

Het nieuwe product Homey ondersteunt naast alle op afstandbestuurbare huishoudelijke apparaten tevens multimediasystemen zoals SONOS-boxen, mediacenters en tv-tuners en Homey is te linken met online diensten als sociale netwerken, kalender en mail of bijvoorbeeld buienradar.

Om alle apparaten in huis aan te sturen, bevat de tool acht verschillende draadloze technologieën. Zo is er ondersteuning voor allernieuwste domoticaprotocollen als Zigbee en Z-wave en bijvoorbeeld infrarood.

Homey is een open platform, waarvoor ontwikkelaars zelf kleine toepassingen of apps kunnen schrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond