Deel dit artikel
-

Downloaden, makkelijker kunnen we het niet maken

[Column] Laatst ben ik, na lange tijd en in het kader van de wetenschap, weer eens een avondje tv gaan kijken. Ik schrok me rot. De televisieprogramma’s die op je afkomen tijdens het zappen lijken nog dommer dan vroeger, en de bizarre hoeveelheid reclame was ik ook niet meer gewend.

De meeste zelfverklaarde Televisiekijkers 2.0 in Nederland kloppen zichzelf op de schouder met een opneemkastje van hun kabelboer: een graflelijk ding met een interface waarnaast Wordperfect 5.1 nog een gebruiksvriendelijk wonder lijkt. Het grootste probleem met die kastjes is echter dat je nog steeds naar Nederlandse televisie moet kijken. En dat is hartstikke leuk, als je geïnteresseerd bent in rijdende rechters die moeten beslissen of de tingel-tangel in de tuin van de buren écht te veel herrie maakt (echt gezien!), maar veel van mijn vrienden besteden hun tijd liever anders.

In de tijd die ze per dag hebben om video’s te kijken, kijken ze stuk voor stuk liever naar internetvideo’s en Amerikaanse tv-series. Veelbekeken series als 24, Lost, Heroes en Family Guy komen in Nederland ook wel langs, maar zenders klooien met de volgorde en stoppen opeens een aantal maanden midden in een seizoen. Daarnaast komt er natuurlijk een zwik reclame tussendoor en kun je niet kijken wanneer je wilt.

Dus downloaden al mijn vrienden. Het mag niet, maar iedereen doet het. En het barst van de initiatieven die het downloaden en kijken nóg makkelijker maken. Echte diehards hebben externe harde schijven vól series naast hun tv staan. Als er een nieuwe aflevering uitgezonden is in Amerika, wordt deze automatisch gedownload. Met behulp van open source-programma’s als Boxee scrollen ze in een prachtige interface op hun tv door het enorme, persoonlijke aanbod. In een oogopslag zien ze wat vrienden in de laatste 24 uur gekeken hebben en starten ze iedere aflevering op ieder gewenst moment in full high-definition. Als ze een aflevering bijzonder kijkenswaardig vinden, drukken ze op de ‘favorite’-knop, waarna al hun vrienden op Facebook via een berichtje in hun tijdlijn op de hoogte worden gesteld. 

Er zijn bar weinig cijfers beschikbaar over hoeveel tv online bekeken wordt. ‘Een op de drie Nederlanders kijkt wel eens een televisieprogramma op internet. Mensen tussen 20 en 34 jaar kijken het meest tv online’, meldde de Stichting Kijkonderzoek laatst. We weten het dus niet. Maar afgaande op het gedrag van vrienden en leeftijdsgenoten, verandert er een hoop. Ik ben benieuwd hoe de contentdistributeurs daarop gaan inspelen.

Deel dit bericht

9 Reacties

vion

Ik zou er nog aan toe willen voegen dat ik van velen in mijn omgeving hoor dat ze er ook best voor willen betalen. aflevering Lost, 1 a 2 euro geen probleem. En nu bv serie 6 van Lost op TV is, is het nog te verkiezen deze te downloaden en in HD kwaliteit te bekijken.  Overigens heb ik eens een buurvrouw met zo'n tingel tangelschuimbekkend bijna vermoord als ze dat getingel bij elke windvlaag niet verwijderde.

Gijsbert Anthony

De realiteit is eenvoudig weg voor een serie die ook op tv komt of gemakkelijk op internet te vinden is gaat men geen 50 euro neerleggen. Populaire series zijn makkelijk te vinden, al is de kwaliteit niet altijd 100%, al is dit ook niet direct de eis van de consument. Wie wel 50 euro of meer neerleggen voor een seizoen van een tv-serie zijn de die-hard fans, maar ga er maar vanuit dat 99,99% daarvan de eerste zijn die afleveringen downloaden zodra deze beschikbaar zijn.  1 euro per aflevering lijkt me daarom een goede prijs om te hanteren. Door multi-kanalen te gebruiken: aanbod via TV-provider, PC, GameConsoles en mobiel internet kun je veel gebruikers bereiken en haal je verschillende gebruikersgroepen binnen:- de fans ( kwaliteit)- internetbeginners en mensen met lage technische kennis ( gemak)- gemiddelde kijker ( combinatie van gemak, acceptabele prijs, directe toegang op het moment van voorkeur etc.) Daarnaast kun je Amazonachtige-verkoopstrategie?n gebruiken door aan de hand van koopgedrag relevante gerelateerde programma's te adviseren.  Prijs is wel een belangrijke factor: 2 euro per aflevering loopt als snel op als je op de dinsdag of donderdagavond normaal ook drie a vier verschillende series achter elkaar kijkt, en meer mensen op verschillende tijden naar verschillende series kijken. Want op het moment dat het zich gaat lonen ( in euro) om via de pc een paar kleine handelingen uit te voeren, blijft het grote verkeer op de kostenloze kanalen plaats vinden.

Joris

Leuk artikeltje! Een foutje echter: Downloaden mag nog steeds. Uploaden niet. 😉

edouard

Sinds kort hebben we de oplossing om kanalen uit de states via Hulu en Boxee rechtstreeks op de TV te streamen. Wat een opluchting! Geen onzinnige NL reclames meer. Ik geniet van de Amerikaanse aanpak op online-TV, slechts 2 advertenties van ieder 30 seconden per 30 minuten en tijdens de onderbreking tellen de seconden in je scherm af. Boxee voorziet mijn torrents en FTD downloads automatisch van ondertitelingen en extra programma informatie (IMDB). Kost me dat alles? slechts 25 US dollar per jaar voor al dit moois. Mooiste is dat ik dat meer waarde vind hebben dan een digitaal TV abbo Ziggo. 

Rob

Hopen dat het blijft bij die 30 seconden.

Joyce

Nederlandse televisie is hopenloos verouderd. Het is een gospe dat SKO haar kijkcijfers baseerd op 1300 panels. Nog erger zijn de adverteerders en omroepen die de kijkcijfers als heilig verklaren. Op internet moet alles meetbaar zijn maar statistieken van het 'wonder'medium televisie worden gebaseerd een panelmethodiek.  De hoeveelheid reclame die je in 1 uur krijgt is ronduit belachelijk. Dat is al jaren zo en dat wordt alleen maar erger. Ik ken echt niemand in mijn omgeving die daar naar kijkt, iedereen zapt weg of gaat iets anders doen voor 10 min. Dat maakt het kijken naar een spannende serie echter niet leuker en daarmee graven de omroepen hun eigen graf. Internet zal wel weer de schuld krijgen maar over een paar jaar is live tv kijken alleen nog voorbehouden aan ouderen en op momenten dat het niet andere kan (sportevenementen).

Maurice

@Edoduard En wat is die oplossing want ik ben wel een beetje nieuwsgierig of dat lekker werkt. Ben namelijk niet zo van de streaming maar sta voor alles open

Edouard

@ Maurice,Voordat iedereen het ook gaat doen en dit deurtje word gegooid geef ik je een hint. Zoek eens op Hulu + VPN

Maurice

sjek 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond