Deel dit artikel
-

‘Driekwart van de Nederlandse datacenters bedient buitenland’

Driekwart van de datacenters in Nederland bedient niet de Nederlandse markt, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De samenstellers van het rapport denken dat nieuwe datacenters beter in het buitenland kunnen staan.

De laatste tijd krijgen met name de negatieve bij-effecten van datacenters de aandacht (forse belasting van de
elektriciteitsnetcapaciteit, relatief groot ruimtebeslag). Er zijn ruimtelijke overwegingen, economische overwegingen en telecominfrastructuur-overwegingen om datacenters in Nederland te laten bouwen.

In de kop van Noord Holland is er veel onrust over een nieuw bestemmingsplan van Hollands Kroon, waardoor een nieuw mega-datacenter gebouwd kan worden.

Nederland heeft relatief veel zogenoemde colocatiedatacenters en twee hyperscales van Google en Microsoft. Veel van deze datacenters zijn gevestigd rond Amsterdam, in de buurt van de AMS-ix, NL-ix en belangrijke glasvezelverbindingen.

In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland heel veel capaciteit ten opzichte van het aantal internetgebruikers. Het heeft bijna evenveel capaciteit als Duitsland, een land met 71 miljoen internetgebruikers.

De samenstellers komen dan ook tot de conclusie dat Nederland veel meer datacentercapaciteit heeft dan nodig is voor de nationale markt.

Als de datacentercapaciteit in Nederland niet wordt uitgebreid zullen weinig Nederlandse bedrijven daarvan hinder ondervinden. Ook hebben de datacenters niet voor veel werkgelegenheid gezorgd.

De stichting Digitale Infrastructuur Nederland vindt de conclusies ‘verbijsterend’. Het rapport geeft niet aan wat de datacentermarkt Nederland oplevert, in economisch opzicht en op het gebied van energiegebruik. ‘Het ministerie waait mee met het publieke sentiment: liever geen datacenters in Nederland.’

‘Je kunt even goed stellen: de landbouw werkt 80 procent voor het buitenland en de haven van Rotterdam misschien wel voor 90 procent,’ reageert Stijn Grove van de Dutch Data Center Association bij Tweakers.

Het onderzoek is overigens niet meer dan dat. Het is niet gezegd dat een volgende kabinet de aanbevelingen overneemt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond