Deel dit artikel
-

Droam decimeert kosten buitenlands mobiel internet

Mobiel internet in het buitenland hoeft nooit meer duurder te zijn dan 1 euro voor 50 megabyte per dag, overal waar Umts-dekking is. Een Nederlandse vinding moet Europa gaan veroveren.

Een eerste website heeft Droam pas sinds een paar weken, maar ondernemer Phillip Actor werkt momenteel overwegend via Twitter. Sinds enkele maanden verhuurt hij onder de productnaam Droam een apparaatje dat duizenden Nederlanders als een geschenk uit hemel zullen ervaren.

Actor is de vermarkting begonnen van een kastje dat Umts-signalen opvangt en uitspuugt als WiFi-signaal. Zodoende kan iedereen met een smartphone of laptop internetten, overal waar een mobiel telecomnet aanwezig is. Er kunnen maximaal 5 apparaten aan een Droam hangen.

Het kastje op zich, zo groot als een pakje sigaretten, is niet nieuw. Telecomfabrikant Huawei produceert ze nu al met tienduizenden tegelijk voor verscheidene afnemers. Droams exploitatiemodel zal echter wat vraagtekens oproepen bij mobiele telecomaanbieders.

“Niet nodig”, zegt Actor tijdens een demonstratie op het kantoor van Emerce. De ondernemer heeft ervoor gezorgd dat hij in ieder denkbaar land tegen de laagst mogelijke lokale kosten gebruik mag maken van de aanwezige 3G-netwerken.

Klanten betalen vooraf 150 euro borg, 25 euro huur voor de eerste dag en daarna 1 euro voor 50 megabyte aan dataconsumptie. Wie 100 megabyte per dag wil, betaalt 3 euro per dag.

Ruim 160 Nederlanders hebben Droam in de afgelopen maanden getest. Aangezien Actor tot op heden louter via Twitter werkt, zijn alle reacties van gebruikers daar ook te vinden.

“Ik richt me op mensen die voor een korte periode naar het buitenland gaan. Daar betalen ze nu tot 15 euro, of nog meer, voor een megabyte. Bij thuiskomst kan de telecomrekening zomaar tot boven de 1.000 euro oplopen. Dan te bedenken dat je dan niets vreemds doet, alleen wat mailen en misschien wat surfen. Ik breng nieuwe, tijdelijke klanten aan bij de buitenlandse mobiele aanbieders. Nederlandse aanbieders lopen geen omzet mis”.

Tot eind 2010 richt Droam zich op de Nederlandse markt. Actor peilt de belangstelling en ontwikkelt de processen om het concept op te schalen. In 2011 gaat hij namelijk op zoek naar franchisenemers die Droam in het buitenland op de markt kunnen brengen.  

“Ik hoop dat er volgend jaar in de zomer zo’n 100.000 mensen een Droam meenemen op vakantie naar het buitenland. Dat zou betekenen dat 10 procent van de mensen met een smartphone er een meeneemt. Dat lijkt me niet onrealistisch”. De ondernemer gaat ervan uit die gebruikers in hun internetervaring uit Nederland maar wat graag meenemen naar het buitenland, al is het maar om even te chatten, mailen of Hyven met het thuisfront of een foto te verzenden.

Bovendien toetst Actor de komende maanden de belangstelling op de zakelijke markt. Bedrijven zouden voor een vast bedrag per maand een x-aantal Droam’en permanent kunnen huren voor regelmatig uitvliegende medewerkers.

“Ik ontwikkel eigenlijk niets nieuws. Ik breng enkel bestaande zaken bij elkaar in een andere verpakking.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond