Deel dit artikel
-

DSL TV start landelijke testuitzendingen

Zes tv-zenders waaronder een uit Irak zijn de komende dertien weken in heel Nederland voor gebruikers van snel internet vrij te ontvangen. De zenders worden door de stichting DSL TV aangeboden in het kader van een test voor de uitzending van videobeelden op internet.

De zenders die DSL TV gratis doorgeeft zijn Iraq Satellite Channel (Irak), CNBC Europe (Europa/VS), CCTV9 (China), EuroNews (Europa), Deutsche Welle TV (Duitsland) en BBC World (Verenigd Koninkrijk). De testuitzendingen zijn volgens een woordvoerder bedoeld om de "schaalbaarheid van DSL TV-signalen te onderzoeken".

DSL TV deed tot 1 februari een test voor ADSL-gebruikers van internetprovider XS4all, die naar zes (internationale) themazenders konden kijken. Bij de eerste proef maakten circa 15.000 internetters gebruik van de ontvangstmogelijkheid. In de nieuwe proef worden de signalen voor alle Nederlandse internetgebruikers ter beschikking gesteld. Aan de hand van IP-nummers worden de signalen buiten Nederland afgeschermd. De nieuwszenders zullen met een bandbreedte van circa 600 kbit/s uitzenden.

Volgens de woordvoerder van DSL TV is gekozen voor de zenderselectie in het kader van de politieke ontwikkelingen van Irak. Om een zo gevarieerd mogelijk beeld te geven is gekozen voor het één-op-één doorgeven van de uitzending van nieuwsbronnen met verschillende uitgangspunten. De uitgezonden zenders zijn voor schotelbezitters vrij beschikbaar in digitale vorm en worden bij XS4all na ontvangst gestreamed. De uitzendingen zullen zowel in het formaat van Microsoft's Media Player als in het formaat van RealPlayer worden uitgezonden.

Vooralsnog hebben de initiatiefnemers van de Stichting DSL TV geen plannen om breedband tv-diensten op commerciële basis aan te bieden. Het bestuur van de Stichting DSL TV wordt gevormd door medewerkers van XS4all en IBSBM. IBSBM is een bedrijf dat onder andere consultancy- en netwerkontwikkeling-activiteiten levert voor radio- en tv-stations.

Deel dit bericht

5 Reacties

Wessel Vasen

"De nieuwszenders zullen met een bandbreedte van circa 600 kbit/s uitzenden" De RealMedia streams gaan met 380 kbps (uitzondering CNBC 412 kbps) en de Microsoft Windows Media streams hebben een 'topsnelheid' van 480 kbps. "circa 600 kbit/s" is dus een beetje overdreven! Bij de VPRO 'De Nieuwe Wereld' en 'Stardust' kreeg je vroeger 'on demand' Realstreams van 750 kbps. Nu is dat voor het VPRO digitale archief teruggedraaid tot MAX 500 kbps. En dit gaat nog over 'on demand' programma's. Wat DSL TV doet is 'broadcasten'. Maar hoeveel mensen kunnen er te gelijk kijken met "circa 600 kbit/s" zonder dat de boel plat gaat? Ik ben benieuwd? Wel een leuk en interessant experiment van DSL TV! Vergelijk RealMedia met Windows Media en zie dat Real met een aanzienlijk lagere snelheid (380 kbps) de kwaliteit van een Windows Mediastream (480 kbps) zeer dicht benaderd.

Howard

Waarom kan ik als Nederlander wonend in Belgie er niet naar kijken?! Als ik de pagina zo lees dan staan de streams beschikbaar voor iedereen met breedband verbinding en niet alleen voor XS4all fanaten. Waarom Nederlanders in het buitenland dan niet ontgaat me.

Sander

http://www.dsltv.nl faq: Waarom kan DSL TV alleen in Nederland bekeken worden? Voor TV-programma's en de verspreiding daarvan moeten rechten afgedragen worden. Om de kosten daarvan te beperken, zonder de proef te ingewikkeld te maken, hebben we ervoor gekozen de proef te beperken tot IP-adressen in Nederland. Omdat het een experiment is dus.

Joop

Leuk concept, verkeerde insteek. De zenders spreken nauwelijks aan en de keuze voor Real als 2e formaat is vreemd omdat MPEG-4 juist in opkomst is. En helaas beschikt niemand nog over Windows Media 9 afspeelsoftware dus krijgen alle kijkers een zwart beeld. Ook loopt men qua distributiefilosofie achter op de ontwikkelingen omdat men allang heeft geleerd dat bij grootschalige 'webcasts' decentrale distributie nodig is. XS4all jaagt zichzelf en andere Access Providers met haar centrale aanpak enorm op bandbreedte kosten.

Jos

Je kunt meer dan 600 van deze online TV zenders gratis bekijken op http://www.gonnahaves.com Helemaal gratis en vanaf iedere plek in de wereld. Staat welliswaar nog in de kinderschoenen maar gaat op termijn de schotels wel uit het straatbeeld doen verdwijnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond