Deel dit artikel
-

Duitsland geeft zelfrijdende auto’s groen licht

Het Duitse parlement heeft een wet aangenomen die autonoom rijdende voertuigen toestaat op de openbare weg. De wet regelt level 4-autonomie per 2022 en opent deuren voor de technologiesector.

Het wetsvoorstel vorige week donderdagavond aangenomen. De wet dicteert dat bestaande verkeerswetten worden aangepast om voertuigen zonder menselijke bestuurder toe te laten op de openbare weg.

Zelfrijdende vehikels zijn enkel toegestaan in vooraf aangewezen regio’s, op het voertuig moet aansprakelijkheidsverzekering zitten en een natuurlijk persoon moet technisch toezicht houden. Hij moet van buitenaf kunnen ingrijpen.

In Duitsland mogen zelfrijdende auto’s voor experimentele doeleinden al wel de weg op. Het wetsvoorstel zet de deur open voor dagelijks gebruik. De technologiesector profiteert hiervan, omdat er nieuwe soft- en hardware moet worden ontwikkeld. AI en big data staan daarin centraal. Duitsland kiest voor de nieuwe wet omdat het als land met grote autofabrikanten wel inziet dat dit de toekomst van de industrie bepaalt en, los daarvan, het verkeer veiliger maakt.

Vertrekkend parlementariër Arno Klare (SPD) noemt de wet an sich klein maar qua impact op de lange termijn groot.

De wet moet nog door de Bondsraad, de vertegenwoordiger van de deelstaten.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond