Deel dit artikel
-

110 miljoen dollar voor Zweedse robotrucks Einride

De Zweedse maker van zelfrijdende elektrische vrachtwagens Eindride heeft 110 miljoen dollar venture capital opgehaald om de uitrol van zijn plartform te versnellen.

Nieuwe investeerders in deze ronde zijn Temasek, Soros Fund Management, Northzone, Maersk Growth en Build Capital. Ook de eerdere geldschieters EQT Ventures, Plum Alley Investments, Norrsken VC, Ericsson en NordicNinja VC doen mee.

Het opschalen gebeurt via het huidige klantenbestand van Einride. Dat zijn partijen als Coca-Cola, Oatly, Lidl en Electrolux. Het bedrijf wil daar meer van zijn robotrucks neerzetten.

De logistieke sector staat een grote revolutie te wachten, want komend decennium neemt men afscheid van diesel en de menselijke bestuurder. Je ziet het nu al gebeuren. In Amerika, China en Europa ontstaan zelfrijdende auto’s, bestelbussen en vrachtwagens bij zowel start-ups als incumbants. Zoals bij alle hypes zal een groot deel van hen sneuvelen, maar de idealen en technieken overleven.

Het Zweedse bedrijf Einride, opgericht in 2016, is in elk geval al voorbij de testfase en staat op het punt de commerciële leveringen te beginnen. In eerste instantie verkoopt men robotische vrachtwagens voor op afgesloten bedrijventerreinen. Lage snelheid, korte afstanden. In 2023 à 2024, als de nationale regelgevingen ook wat zijn opgeschoven, volgt de introductie voor de long haul: de lange strekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond