Deel dit artikel
-

Dutch Digital Agencies bezorgd om overheidsmaatregel werkbehoud

Dutch Digital Agencies (DDA), de belangenorganisatie voor digitale bureaus in Nederland, is teleurgesteld over de uitwerking van de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud-regeling. Ze stuurt een brandbrief aan de overheid omdat met name jonge, snelgroeiende digitale bedrijven in de portemonnee worden getroffen.

“Dit is funest voor veel van onze bureaus”, zegt DDA-voorzitter Ivo Roefs. “Los van startups en scale-ups, moeten we andere branches zeker ook niet vergeten. Onze leden bestaan uit snelgroeiende organisaties en worden ook niet geholpen met deze regeling. De pijn zit ‘m in de wijze waarop de twintig procent omzetdaling berekend wordt. Helaas heeft de overheid ervoor gekozen deze omzetdaling alleen te relateren aan het gemiddelde over 2019. Dit heeft flinke gevolgen voor groeiende bedrijven.”

Roefs illustreert de wrevel onder een deel van zijn achterban met dit voorbeeld. “Begin 2019 heeft iemand een omzet van 200.000 per maand. De onderneming draait goed, groeit stevig en eindigt met 300.000 per maand omzet. Dan kom je gemiddeld op 250.000 omzet per maand. Om omzetdaling van twintig procent aan te tonen moet de omzet dan zijn gedaald tot 200.000. Echter, op basis van de huidige omzet is het een daling van 100.000. Dat betekent dat een de omzetdaling van dertig procent van het huidige werkelijke omzetniveau te klein is voor steun, en een omzet daling van veertig procent onvoldoende steun geeft.”

DDA roept de overheid op om snel met aanvullende maatregelen te komen waar snelgroeiende bedrijven baat bij hebben. Een oplossing zou kunnen zijn, zo klinkt de suggestie, om een accountantsverklaring te laten afgeven om een eventuele stevige omzetgroei in 2019 aan te tonen. Die kan leiden tot een ander ‘normaal’ omzetniveau en een daarbij passende financieel vangnet.

Foto: Markus Spiske (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Zal wel meevallen toch. Een scale-up is sowieso risky business, dat hoort erbij, vandaar dat er ook veel flexibele werknemers zijn en geld vaak uit investeringsrondes komt. Ik zou me daar als overheid terecht niet al te druk over maken.

willeke

is dit niet wat pompeus? Reclame en creatieve bureaus zullen het echt zwaar hebben, maar erg hoog in de behoeftenladder staat het allemaal niet. Tuurlijk, er zullen bedrijven omvallen, maar de werknemers overleven het wel. Enige terughoudendheid, reflectie en bescheidenheid waar de creatieve sector staat in het maatschappelijke belang is op zijn plaats

Jasper Verbunt - Redkiwi

Beste Bert, Willeke,

Het is in de basis heel goed dat de overheid alle gezonde ondernemingen in Nederland overeind wil houden. Niets dan lof voor zo’n actie. In de snelheid van het ontwikkelen is echter een weeffoutje geslopen.

Het klopt gewoon niet dat de regeling juist groeiende bedrijven niet helpt. Of je helpt iedereen, of je helpt niemand. Maar niet alleen dalende of stabiele bedrijven en groeiende bedrijven niet. Dat is eenvoudigweg niet fair.

Binnen de DDA zijn relatief veel (snel) groeiende bedrijven en vanuit die optiek hebben we deze brief gestuurd. We hopen aandacht te vragen voor alle snel groeiende bedrijven in NL.

Groet,
Jasper Verbunt – Bestuurslid DDA

Interessante artikelen hierover:

https://www.ftm.nl/artikelen/koolmees-helpt-kwakkelende-bedrijven-niet-de-innovatieve-groeiers

https://www.sprout.nl/artikel/now-regeling-draait-groeimotor-van-nederland-de-nek-om

https://www.sprout.nl/artikel/coronavirus/eduard-schaepman-tribes-rutte-negeert-startups-tijdens-coronacrisis

Uit dit laatste artikel : “Schaepman zegt dat de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, instanties waar hij als ondernemer nu zelf ook veel contact mee heeft, inmiddels erkennen dat er “weeffouten” zitten in het noodpakket van de overheid. “Ze erkennen dat er niet goed over is nagedacht. Die druk moet opgevoerd blijven worden. Want je merkt dat al die politici geen ondernemers zijn. Zeker van de VVD had ik meer verwacht.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond