Deel dit artikel
-

De duurbetaalde stationsklok van Apple

Apple zou de Schweizerische Bundesbahnen 21 miljoen dollar hebben betaald voor het gebruik van de stationsklok in iOS6. Dat meldt de Zwitserse krant Tages Anzeiger op basis van anonieme bronnen.

Nieuw in iOS6 dit najaar was een klokapplicatie, waarvan het ontwerp is gebaseerd op de iconische Zwitserse stationsklok. Al vrij snel lieten de Zwitserse spoorwegen van zich horen. Na weken onderhandelen meldde Apple in oktober dat er een geldelijke schikking was getroffen, hoewel geen bedragen werden gecommuniceerd.

Het ontwerp van de klok is sinds 1944 onbeschermd gebleven, en werd pas in 2002 als driedimensionaal merk gedeponeerd. Overigens alleen voor de Zwitserse markt. Een verbod zou hebben betekend dat Apple in Zwitserland aangepaste iPads zou moeten verkopen, maar Apple heeft de zaak toch willen schikken, omdat men middenin een strijd zit met Samsung over patentschendingen. Dan moet je zelf het goede voorbeeld geven.

Horlogemerk Mondaine heeft al 26 jaar een exclusieve gebruiksovereenkomst met SBB. Dat bedrijf verkoopt ook replica’s van de klokken in de VS. Ze hangen onder meer op de luchthaven van Boston. Een woordvoerder van Mondaine wil niet zeggen of zijn bedrijf een deel van het bedrag van Apple krijgt. Overigens blijkt ook de Moser Baer Groep licentienemer te zijn, maar die verschaft de Zwitserse spoorstations dan ook van de echte klokken.

Uit de formulering van de Zwitserse krant blijkt dat men niet echt zeker is van het bedrag van ‘om en nabij de twintig miljoen frank’. SBB wil niet reageren. Volgens de Tages Anzeiger zal het bedrag niet zichtbaar in de jaarrekening verschijnen, maar worden opgenomen in de post neveninkomsten, die vorig jaar 856 miljoen frank bedroeg.

Deel dit bericht

4 Reacties

KoalaBear

“Dan moet je zelf het goede voorbeeld geven.”

Dat ze dat dan ook tegen andere partijen doen… of ze überhaupt niet aanklagen voor zielige dingen.

Paul Haarman

Hadden ze toch beter zelf een klokje kunnen ontwerpen. Hoe moeilijk is dat als je iPad’s, iPod’s en Mac’s kan ontwerpen?

Curly Runhaar

Zoveel geld voor een visual app die ik voorheen totaal nog niet gebruikt of gezien heb, aangezien de tijd bovenin de balk digitaal weergegeven wordt… Ik heb net even gekeken hoe ie eruit ziet 😉 Chapeau! Lijkt net zo’n Zwitserse stationsklok! Als het nou een echte koekoeksklok was…

Rick Maresch

Minimaal 110 miljoen gebruikers (volgens info die ik kon vinden) hebben iOS6 al geinstalleerd; lijkt mij vooral een goede deal voor Apple, die ‘maar’ 21 miljoen dollar 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond