Deel dit artikel
-

e-book niet voor de massa

Het elektronische boek (e-book) blijkt nog niet echt aan te slaan, behalve bij een zeer kleine groep liefhebbers. Minder dan vijf procent van de computergebruikers heeft wel eens een e-book gelezen, zo bleek tijdens de vakbeurs BookExpo America in Los Angeles.

Een aantal jaren geleden was er nog sprake van een enorme hype rond e-books. Verschillende fabrikanten demonstreerden apparaten waarop elektronische boeken gelezen konden worden. Het merendeel daarvan is inmiddels verdwenen door de concurrentie van pda's als die van Palm. Slechts twee fabrikanten, Franklin en Gemstar, leveren nog e-book apparaten. Gemstar, de uitgever van de TV Guide, maakte echter gisteren bekend dat het zijn eBook divisie waarschijnlijk gaat sluiten of afstoten. Ook met de uitgaven zelf ging het niet goed. Horrorauteur Stephen King stopte in 2000 alweer vrij snel met de elektronische publicatie van zijn roman 'The Plant'.

Toch is het e-book niet verdwenen. Amazon.com en Barnes & Noble zeggen elektronische boeken in 'redelijk oplages' te verkopen, hoewel concrete cijfers ontbreken. Volgens het Amerikaanse uitgevers verbond (AAP) bedraagt de totale omzet in de VS zo'n 3 miljoen dollar.

Inmiddels zijn er in elk geval zo'n 50.000 titels beschikbaar, waaronder Michael Crichton's 'Prey' (19.95 dollar) en Dan Brown's 'The Da Vinci Code' (12 dollar). Het populairste e-book bij Amazon.com is evenwel een handleiding voor Microsoft PowerPoint. Analisten vinden de boeken echter nog steeds te duur, zeker als men in aanmerking neemt dat de uitgevers geen druk- en transportkosten hebben en ook geen voorraden hoeven aan te houden.

Nadeel van de huidige generatie e-books is het ontbreken van standaarden. Wel heeft het Open eBook Forum eerder dit jaar een nieuwe versie van de Open eBook Publication Structure (2.0) gepubliceerd. Deze op XML gebaseerde standaard zorgt voor een eenvoudige conversie naar formaten als die van Microsoft en Palm.

Ook het Pdf formaat wordt nog altijd breed ingezet voor e-books. Zo heeft Adobe vorige week een nieuwe versie van zijn gratis Acrobat Reader uitgebracht, die ook gebruikt kan worden voor het lezen van e-books. Adobe zegt dat er ruim 1 miljoen exemplaren per dag worden gedownload.

Ook in Nederland is de aandacht voor e-books allerminst verslapt. Nog onlangs begon Kluwer Academic zijn eBook Store , gebaseerd op technologie van het bedrijf OverDrive . Er worden 150 titels aangeboden.

Deel dit bericht

3 Reacties

martijn hoogeveen

E-books "lezen" van beeldscherm is natuurlijk redelijk dramatisch.. alle onderzoeken tonen aan dat na zo'n uur de leesefficientie significant achterblijft bij lezen van papier… Dus wachten op goed "elektronisch papier"?Elektronische boeken hebben alleen zin voor zoeken & vinden (professionele onderwerpen, naslag), selecties kunnen printen, reageren, vraag & antwoord (leerboeken)..Zie ook mijn experiment Virtualiseer! http://www.virtualiseer.com/  martijn

Sander van Kempen

Ik vind het jammer dat dit artikel een behoorlijk negatieve ondertoon heeft terwijl later in hetzelfde artikel blijkt dat eBooks een behoorlijke massa bereiken. De titel (waar toch de meeste mensen naar kijken) is dat het e-book niet voor de massa is, in het verloop van het stuk staat echter informatie waar het tegendeel uit blijkt. Het AAP meldt inderdaad een verkoop van $ 3 mln omzet aan eBooks, u stelt echter dat dit een totaal cijfer is, het lijkt totale omzet per jaar, maar het is per maand (alleen maand januari om precies te zijn. Zie:  http://www.publishers.org/press/releases.cfm?PressReleaseArticleID=138  Daarbij moet in beschouwing worden genomen dat de cijfers die het AAP gebruikt van de 6 grote Amerikaanse uitgevers is die eBooks aanbieden. Het zijn wel de grootste maar zeker niet allemaal, dus dit cijfer licht nog hoger. Ook de resultaten van Palm zijn goed te noemen, als het gaat om eBook verkopen. De technlogie ontwikkelingen gaan verder met Acrobat 6.0, zoals u vermeld en andere partijen blijven software verder ontwikkelen. Al met al zijn dit zeer goede resultaten en de meningen in Amerika zijn dat er echt een markt voor eBooks ontstaat (dit is opmerkelijk omdat een jaar geleden iedereen zei dat er niemand vanaaf een scherm ging lezen en al helemaal niet zal betalen voor eBooks. Dit is tevens opmerkelijk omdat de papieren book verkopen een dalende lijn vertonen). Met een paar kritiekpunten in het artikel ben ik het eens, namelijk dat aparte eBook readers (zoals die van Gemstar en Franklin) geen succes zijn geworden en dat er drigend behoefte is aan een standaard, dit wordt is een noodzaak om verder te groeien. Aan het eind van het artikel staat "Ook in Nederland is de aandacht voor e-books allerminst verslapt.", ik ben het hier zeker mee eens, maar kan deze opmerking niet rijmen met de kop van het artikel "e-books niet voor de massa". Het is nog geen mainstream product maar het is ook niet zo erg als de titel doet vermoeden. Ik vind het jammer dat er een kop gekozen is die eigenlijk niet de inhoud van het gehele artikel weergeeft, maar de eerste paar regels die afkomstig zijn van 1 onderzoek.

Leon Ritt

Het begrip eBook hanteert men voor hardware, pdf's en ook exe files. Vooral de pdf's die men maakte om de werken te printen worden online verkocht als "eBook". Dat leest allerminst prettig en is in mijn optiek ook geen eBook. Een pdf eBook dient men van de grond af aan opnieuw op te zetten en de juiste beeldscherm typografie toe te passen. Er ontstaat dan een product dat beter is dan de papieren versie en dat men op een laptop, tablet pc of mira scherm ook prettig kan lezen. Zonder vermoeidheid van de ogen of andere vervelende verschijnselen. In februari van dit jaar lanceerden wij een website met een aantal demo eBooks die men gratis kan downloaden. Inmiddels zijn er meer dan 36.000 gedownload. Grote electronica bedrijven leveren de user manuals alleen nog als eBooks in PDF. Brochures kan men steeds meer als pdf downloaden. En nu is er een DRM technologie – de eBook CD – die het gebruik van een beveiligd pdf eBook net zo makkelijk maakt als het gebruik van een pBook. ePublishing is een uitgebreid en veelomvattend onderwerp en de ontwikkelingen gaan erg snel en zijn niet tegen te houden. Tot grote spijt kennelijk van een aantal fervente tegenstanders.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond