Deel dit artikel
-

eBay neemt veilingbedrijf van Yahoo over

eBay neemt voor maximaal 1,2 miljard dollar Yahoo’s belang in de Zuid-Koreaanse internetveiling Gmarket over. De acquisitie maakt deel uit van de grote opruiming van eBay-baas John Donahoe.

Yahoo maakte vannacht bekend dat het zijn belang van 10 procent in Gmarket [Wikipedia] verkoopt aan eBay.

Zesde land ter wereld

In de zomer van 2008 bevestigde eBay dat het ook eenderde van de aandelen in Gmarkets moederbedrijf Interpark wilde kopen. De eigenaren van die aandelen zeggen ook toen hun belangen te zullen verkopen. Aan het einde van de serie transacties heeft eBay 67 procent van de aandelen in handen. 

Zuid-Korea is volgens eBay het nummer zes land in de wereld wat de omzet betreft die online veilingen genereren.

De beoogde overname maakt deel uit een grote schoonmaak van eBay-baas John Donahoe. Hij is bezig alle activiteiten te verkopen die niet direct aan e-commerce of online betalingen zijn verwant. De jaar zittende bestuursvoorzitter brengt de focus terug in het bedrijf.

Stand overnameteller: 2,5 miljard dollar

Begin deze week maakte eBay bekend dat het StumbleUpon verkoopt aan de oorspronkelijke eigenaren. Een dag later, dinsdag, werd bekend dat hij Skype af wil stoten door het bedrijf naar de beurs te brengen. Het moet nog blijken of dat een slimme onderhandelingszet is richting particuliere investeerders die Skype willen kopen. Mochten de oorspronkelijke Skype-eigenaren hun geesteskind alsnog tot een geschikte overnameprijs met eBay kunnen kopen, dan gaat de beursgang niet door.

De eerste tekenen van de herziene strategie van eBay werden in oktober 2008 al duidelijk. Toen trok eBay 1,3 miljard dollar uit om drie bedrijven over te nemen. BillMeLater is een dienst om online uitgestelde betalingen te kunnen verrichten. Daarnaast kreeg het de eigendom over de Deense handelssites Bla Avis en BilBasen.

Uit de laatste kwartaalcijfers van eBay bleek de handel in rubrieksadvertenties, op sites als Marktplaats.nl, een groeisegment is. In het vierde kwartaal van 2008 steeg de omzet uit classifieds met 48 procent. Over het hele jaar met 57 procent. Absolute getallen communiceert eBay niet over specifieke bedrijfsonderdelen.

Tevens maakte eBay eerder deze week bekend dat het vanaf juni ingrijpende veranderingen doorvoert die het verkopen op de handelssite moet vereenvoudigen. Productpagina’s worden eenvoudiger en overzichtelijker en de afhandeling van transacties wordt gestroomlijnd door frankeer en verzendopties ín eBay.com te nestelen.

Oost-Europese boot gemist

Ondanks het feit dat eBay zegt dat het belangstelling heeft voor Europese handelssites in het oosten en noorden van het continent, miste het in december de boot toen Naspers QXL kocht voor 1,3 miljard. QXL is overwegend actief in het oosten van Europa.

eBay publiceert zijn financiële resultaten over het eerste kwartaal volgende week woensdag.

Foto: moomoo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond