Deel dit artikel
-

[Eday 2010] In welke chaos leven we nu eigenlijk?

Visionair Douglas Rushkoff houdt ons een spiegel voor tijdens Emerce Eday 2010. Zijn digitale verworvenheden als gratis online content, sociale media, oneindig bereik voor ieders verhaal en geld wel echte rijkdommen?

Niet voor niets heet Rushkoffs nieuwe boek ‘Program or Be Programmed’. Hij signaleert dat mensen generaties lang geen gebruik maken van de middelen om zichzelf te verbeteren. “Geef ze middelen om te schrijven en publiceren en je krijgt een generatie lezers en hooguit een elitaire clubs schrijvers. Maak je een Facebook-profiel aan om nieuwe mensen te leren kennen? Nee, iedereen streeft naar het maken van een superprofiel voor de perceptie”.

Scherp en ongenadig houdt de Amerikaan op donderdag 16 september tijdens Emerce Eday in Rotterdam het publiek een spiegel voor. Onherroepelijk levert zijn verhaal andere, nieuwe inzichten op.

Mailend met de redactie van deze uitgave stelt hij: “Onze gemeenschap verkeert in een heroriëntatie op zichzelf. Alles is live. Alles is real time. Alles is always on. De wereld gaat niet sneller. Alleen het tempo waarop we dingen uitproberen neemt toe. Omgedraaid: het is een devaluatie van alles dat niet nu gebeurt”.

“Kinderen kunnen niet meer lineair argumenteren. Verhaallijnen in tv-programma’s zakken in door reality tv. We zijn niet meer in staat om een zinvol gesprek te voeren over boeken of muziek, laat staan over mondiale thema’s die pas op lange termijn relevant worden”.

Om een indruk van Rushkoffs bevlogenheid te krijgen, hieronder een voordracht over de waarde van geld. “Hernieuwbare energie is een probleem. Het is niet schaars, dus bedrijven kunnen er niet groots aan verdienen”. En: “Alles met iedereen delen op het web is leuk, maar dat leidt enkel tot kopieergedrag. Nieuwe ideeën worden schaars. En duur”.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond