Deel dit artikel
-

eDay: ‘Nieuwe platformen verslaan Amazon en huidige webshops’

E-commerceplatformen zónder filters maar met slimme algoritmes zullen de huidige generatie webshops en zelfs een gigant als Amazon verslaan.

Dat zegt Alexander Gr af, directeur van het Duitse bedrijf Spryker op Emerce eDay. De opgenomen presentatie van de oprichter van het softwarebedrijf voor de e-commercesector komt op 8 oktober live. Hij weet zijn betoog ‘Innovate (NOW) or die (by Christmas)‘ krachtig neer te zetten.

“We dachten altijd dat je webwinkels zou krijgen die gepersonaliseerde aanbiedingen zou tonen met merken, maten en prijzen. Dat heeft nog nooit gewerkt. Wij zullen de laatste generatie zijn die filters in webshops gebruikt.” Met filters verwijst hij naar de selectievakjes en -schuiven waarmee winkels hun klanten helpen zoeken. Graf: “Het gevolg? Winkels vergroten hun aanbod”, waardoor de klant nog moeilijk precies vindt wat hij zoekt.

Wat wel werkt in zijn ogen is e-commerce via chatbots en “modellen die hun inspiratie halen uit TikTok, Tinder en Pinterest.” Messenger commerce is puur en per definitie persoonlijk. Je kunt de content met AI honderd procent cureren.”

De e-commerce-apps van de toekomst zijn natuurlijk niet meer gemaakt voor desktops en laptops. Het zijn platform die een persoonlijke, constant geactualiseerde berichtenstroom tonen met hoge relevantie. “Hier wordt Amazon verslagen. Je gaat steeds meer non-filter platformen zien.”

De Duitser ziet al helemaal geen brood meer in het concept ‘fysieke winkelstraat’. “Brick & mortar retail is dood. Alle nieuwe concepten van de afgelopen tien jaar zijn er al niet meer.”

Fabrikanten, producenten en webwinkeliers die in de toekomst mee willen spelen, moeten zich specialiseren. In één ding heel goed worden. In technologie bijvoorbeeld. Bol.com vindt hij goed in technologie. Of in storytelling en marketing. “Je moet zoveel mogelijk airtime met je klant hebben en zo goed en snel mogelijk verkopen. Snelheid en customer succes. Dat zijn de enige twee variabelen die ertoe doen.”

Alexander Graf, ook gastheer van de populaire podcast Kassenzone, vertelt verder waarom Instagram Shopping de grootste bedreiging van Alibaba is. Waarom de makers van e-commerce-apps op smartwatches de volgende succesverkopers zijn.

“Hoe meer je op Amazon en Alibaba leunt als verkoopkanaal hoe beter je als logistiek bedrijf moet worden om spullen aan hen te leveren. Anders is het einde verhaal voor je.”

Emerce eDay is dit jaar gratis en wordt overwegend online gehouden. De huidige vorm van eDay is een geheel van videopresentaties, paneldiscussies, interviews en reportages. Emerce noemt dat een Collectie. De opnames blijven voor langere duur te bekijken.

*) Eerdere Collecties: Recruitment, Fashion en B2B Digital.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bakker

Dit soort voorspellingen hebben we al zo vaak gelezen. De eenzijdigheid waarmee de mens benaderd wordt is angstaanjagend. Dat betekent niet dat die ongelijk heeft, maar als je een beetje doordenkt/doortelt dan is dit meer een dystopisch plaatje dan een mooie toekomst.

Laten we hopen dat de huidige generatie inziet hoe zij gevangen gaan worden in eenheidsworst onder het mom van individualiteit.

Nou zijn Amazon en Alibaba niet bepaald platformen die je als toekomstvoorbeeld voor je wilt zien. Alleen wat hij hier schetst maakt het niet beter, maar erger.

Waar ik ook veel moeite mee heb is dat iemand die zo intelligent is, geen enkel oog heeft voor menselijkheid, want dat is zo ongelooflijk dom dat die alle intelligentie 1 klap teniet doet. Iedereen kan een compleet systeem uitrekenen, alleen ten koste van wat.

De huidige generatie heeft mij al verbaasd, ze hebben de strijdlust en idealen. Hopelijk komen ze ook in opstand tegen dit soort toekomstvisies. Vast een voorzetje, het energieverbruik van al die datadiefstal is gigantisch en totaal onverantwoordelijk in deze tijden. Telefoon/Tablets/Computers etc maken overuren met “calling home”. A-sociaal en ronduit crimineel. Allemaal onder het mom van veiligheid en user experience. BS en crimineel, het concept veiligheid niet alleen misbruiken, maar zelfs onderuit halen.

bert

Wat ik niet begrijp is dat het idee bij webshoppen “optimalisatie” is, direct van maker naar klant, minder winkelruimte nodig. Maar toch, als ik het kubieke meter doos bekijk dat nodig was in 2000, toch ook geen slecht jaar voor commercie, we konden toen ook alles kopen wat we wilden, dan vind ik het ronduit absurd dat er nu 3x zo veel kubieke meter verkoopdoos is dan toen. Oftewel door slimme algoritmes zijn we ruimtejunks geworden. Ergens is iets goed fout gegaan in de “modernisering” van het shoppen. Zelfs energiegebruik van “winkelen” is toegenomen.
Dus ergens was de met donuts en frapuchino gevoede benenwagen helemaal zo verkeerd niet in het deur-naar-deur optimalisatieproces.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond