Deel dit artikel
-

Eerste gepersonaliseerde UMTS-diensten getest

Op de campus van de TU Delft zijn de eerste gepersonaliseerde UMTS-diensten getest. Bezoekers van een congres en een groep studenten konden onlangs met behulp van UMTS en GPS de weg zoeken naar een lezing of een restaurant, contact leggen met andere congresbezoekers, een rondleiding krijgen over de campus, gezamenlijk een spel spelen en het internet opgaan en daar onder meer videobeelden bekijken.

Op de campus van de TU Delft is de voorbije maanden onderzocht welke diensten mensen via UMTS willen gebruiken. UMTS komt in de loop van dit jaar beschikbaar in Nederland voor draadloze internetdiensten. Voor de experimenten werd samengewerkt met T-Mobile, die twee UMTS-zendmasten op de campus plaatste.

Vervolgens werd het Project Mobile Information and Entertainment Services (MIES) opgezet, een webportaal voor bezoekers van de campus. Die konden een rondleiding krijgen, waarbij ze bij elk gebouw op hun schermpje informatie konden opvragen. Omdat het toestel gekoppeld was aan een GPS-kaart (plaatsbepaling via de satelliet) en een navigatiesysteem, kon men er gemakkelijk de weg vinden.

In deze testfase waren overigens nog wel een aparte UMTS-telefoon, een GPS-kaart en een PDA nodig om de diensten te laten werken, maar de verwachting is dat die functies gecombineerd zullen worden.

Bij de testen werd onder meer samengewerkt met Delft Plaza, Ex Machina en het bedrijf TomTom, de leverancier van navigatiesoftware. TU Delft wil de mogelijkheden nu gaan presenteren aan het MKB, omdat vooral kleine innovatieve bedrijfjes actief zijn in het ontwikkelen van diensten voor nieuwe digitale netwerken.

Ook in Leiden wordt druk geëxperimenteerd met mobiele datadiensten. Vorige week heeft de Openbare Bibliotheek Leiden de eerste draadloos verbonden bibliotheekbus in gebruik genomen. Wireless Leiden , de stichting die zich ten doel stelt een goedkoop, snel, draadloos netwerk voor Leiden en omgeving te realiseren, heeft de bus voorzien van een slim kastje, de AnyWi, waarmee zowel verbinding gemaakt kan worden via het WiFi-netwerk van Wireless Leiden als met GPRS. De AnyWi bepaalt niet alleen welke verbinding mogelijk is, via Wi-fi of GPRS, maar regelt ook welke toepassingen beschikbaar worden gesteld.

De AnyWi is nog een prototype. Het kastje zal in de nabije toekomst ook gebruikt worden om de bibliobussen in Noord- en Zuid-Holland een draadloze verbinding te geven. Deze bussen bedienen de kleinere plaatsen waar veelal nog geen WiFi-verbinding mogelijk is, maar GPRS en UMTS straks wel beschikbaar zullen zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond