Deel dit artikel
-

Eerste honderden adressen in Gronings aardbevingsgebied hebben nu snel internet

De eerste 230 adressen in het aardbevingsgebied in Groningen beschikken nu over glasvezel. Het gaat om huishoudens en bedrijven in de gemeente Het Hogeland. De verbinding is aangelegd door Rodin Broadband Groningen, via de regeling Snel Internet Groningen.

Op maandag 30 september sloot gedeputeerde Patrick Brouns de eerste internetverbindingen symbolisch aan, samen met een deelnemer uit het buitengebied en bestuurders van Het Hogeland, Loppersum, Rodin en de Economic Board Groningen (EBG).

Binnen de regeling Snel Internet Groningen komen bijna 14.000 adressen in aanmerking voor een gratis aansluiting op een snelle internetverbinding.

Voor de regeling werkten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Ten Boer en Slochteren, de gemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl, de EBG en het programma Kansrijk Groningen samen. De provincie heeft 30 miljoen euro beschikbaar gesteld en de EBG en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) (via Kansrijk Groningen) elk vijf miljoen. Dat geld is specifiek bedoeld voor het aardbevingsgebied.

Inmiddels zijn er ten behoeve van glasvezelverbindingen al honderden kilometers geul door de provincie gegraven. Het hoogtepunt was een spectaculaire boring van 700 meter onder het Reitdiep door, waarbij alle natuur is gespaard.

Alle aardbevingsgemeenten worden in de komende maanden aangesloten op snel internet. Het is de bedoeling dat het aardbevingsgebied in het voorjaar van 2020 beschikt over snel internet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond