Deel dit artikel
-

Eerste indruk: iOS9 en MacOS X El Capitan

De publieke bèta’s van Apples nieuwste systeemsoftware voor iPhones, iPads en Macs werden donderdag vrijgegeven, waarmee niet alleen ontwikkelaars een indruk kunnen krijgen van de nieuwe mogelijkheden. Wat kunnen gebruikers verwachten?

Apple maakt het gebruikers tegenwoordig wel erg makkelijk om bètaversies van zijn software uit te proberen. Na registratie als tester moet je als iOS-gebruiker bijvoorbeeld eerst een profiel downloaden en na een herstart staat de bètaversie voor je klaar (onder software-updates). Alle volgende updates ontvang je zoals je dat ook bij definitieve versies gewend bent. Een kind kan de was doen.

Tenzij je een extra tablet of iPhone over hebt, is dat in dit stadium overigens af te raden: iOS 9 is op ons testexemplaar – de laatste iPad mini – nog behoorlijk stroperig en ook zijn er nog tal van onopgeloste fouten. Ook zijn er berichten dat de bankapp van ABN niet compatibel is met iOS 9. En de eerste update horror verhalen zijn er ook al.

Anders dan El Capitan voor MacBooks en iMacs is iOS 9 een belangrijke update, omdat het multitasking naar een hoger plan trekt, in elk geval op de iPad. Op de iPad Air 2 kun je bijvoorbeeld twee apps beeldvullend naast elkaar zetten (Split Screen), op andere iPads schuif je met SlideOver een extra app naar binnen vanaf de zijkant. Wisselen van app? Veeg naar boven en je krijgt een verticale lijst van apps te zien.

Sowieso is het switchen tussen apps via de Thuisknop, met mooie Android-achtige animaties, een stuk aantrekkelijker geworden. En kijk je een video, terwijl je toch even je mail wil checken, dan kun je de video tot een klein kader verkleinen (Beeld in Beeld). Dat klinkt overigens mooier dan het is, want het werkt alleen met Apples eigen videospeler, vooralsnog niet met de YouTube app.

Voor iPhone-gebruikers zijn er vooral verbeteringen: een langere batterijduur (optionele spaarstand) en tweestapsverificatie voor onlinediensten, meer mogelijkheden in de notitie-app (takenlijstjes, tekentools), OV weergave in Maps, kleinere systeemupdates en speciaal voor overlopende Android gebruikers: een app om al je gegevens naar je iPhone te over te zetten. Apple zoekt zelfs iOS-varianten voor bepaalde Android apps als er geen evenknie voorhanden is.

De News App, Apples antwoord op Flipboard, verschijnt niet als je Nederland of België als regio instelt. Verander de regio naar de VS en hij staat na een herstart meteen op je scherm. Het deels door Nederlanders gemaakte News is een buitengewoon mooie app geworden die ook veel mogelijkheden biedt. Als gebruiker kun je onderwerpen selecteren om te volgen (tech, sport, lifestyle), maar ook individuele publicaties. Naar verwachting zal Apple afspraken met Nederlandse uitgevers maken voor de lancering in het najaar.

Toch zit de werkelijke waarde soms in kleinere dingen: houd twee vingers op het toetsenbord en je kunt veel beter tekst selecteren, bijna zoals je van een muis gewend bent. Waarom hebben we daar zo lang op moeten wachten? Tussen apps schakelen of de zoekfunctie activeren met een draadloos toetsenbord kan nu ook. iOS begint zowaar een beetje te lijken op een volwaardig computersysteem.

El Capitan

Na de installatie van MacOS X El Capitan – let op: 6 gigabyte download – is er ogenschijnlijk niets nieuws te zien aan de systeemsoftware voor iMacs en MacBooks, of het zou de muiscursor moeten zijn die wordt vergroot als je hem heen en weer beweegt.

Voor Apple is El Capitan dan ook eerder een grote onderhoudsbeurt, waarbij de belangrijkste veranderingen onder de motorkap zitten. Zo ondersteunt MacOS X (net als iOS9) nu ook de grafische techniek Metal, die ervoor zorgt ervoor dat de Mac nog meer uit de grafische processor kan halen. Maar daar merk je eigenlijk alleen wat van als je veel games speelt of software gebruikt om 3D-modellen mee te maken.

Bestaande apps als Spotlight, Mail en Maps kunnen weer wat meer. Via Spotlight kun je informatie opvragen over het weer, sportuitslagen, aandelen en openbaar vervoer. Spotlight verstaat nu ook beter de natuurlijke taal, maar je moet je vragen nog steeds intikken, want Siri heeft MaxOS X nog altijd niet bereikt. En voortaan kun je schermvullend je e-mailberichten bekijken en met veegbewegingen (op de trackpad) er doorheen bladeren.

In Mission Control, waarmee je een overzicht krijgt van alle openstaande apps, zijn vensters weer wat beter te rangschikken. En met View krijg je de mogelijkheid om twee apps schermvullend naast elkaar te tonen. Safari kent voortaan de optie Pinned Sites, veelgebruikte sites die al actief worden als je de browser opstart. De vernieuwde notitie-app kan net als zijn iOS broertje allerlei extra content bevatten en lijkt daarmee meer op OneNote of Evernote.

Kortom: veel kleine extraatjes die reguliere MacOS X-gebruikers zeker zullen waarderen, maar ook niet meteen zullen missen. Niettemin is deze derde bèta (en de eerste publieke bèta) opvallend stabiel te noemen, ondanks nog tal van nog op te lossen problemen. De definitieve versie wordt half oktober verwacht.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

Ik kan niet in mijn berichten

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond