Deel dit artikel
-

Eerste Kamer akkoord met strengere netneutraliteit

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een strengere wetgeving voor de netneutraliteit. De Nederlandse regelgeving gaat verder dan de Europese.

De Tweede Kamer stemde in mei al voor de wijziging van de Telecommunicatiewet, waarvan de netneutraliteit deel uitmaakt. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen  bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet.

De Eerste Kamer heeft begin oktober al met minister Kamp (Economische Zaken) gedebatteerd over het wetsvoorstel Wijziging van de Telecommunicatiewet. Alleen senator Dercksen (PVV) diende een motie in die de regering verzoekt het voorstel aan te houden en in overleg met de sector, toezichthouders en andere betrokkenen aan te passen zodat het Nederlandse bedrijfsleven niet op achterstand wordt gezet.

Dercksen voerde aan dat de voorgestelde wetswijziging afwijkt van wat de aanbieders van mobiele communicatie internationaal hebben afgesproken. Daardoor komen Nederlandse aanbieders in een slechtere concurrentiepositie te verkeren dan hun buitenlandse concurrenten.

Minister Kamp wees er echter op dat Nederland met de netneutraliteit (ook wel bekend als open internettoegang) momenteel al over een zeer goed functionerende markt beschikt. Volgens de minister brengt de verordening de situatie in andere landen juist dichter bij de Nederlandse.

Mogelijk heeft de nieuwe wetgeving al wel meteen consequenties voor het muziekaanbod van T-Mobile, dat gratis aan abonnees met een databundel van 6GB of hoger wordt aangeboden. In Nederland geldt een verbod op positieve prijsdiscriminatie, oftewel zero-rating. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gisteren al een onderzoek aangekondigd.

ACM houdt in de gaten of internetaanbieders verschillende soorten data, zoals voor bepaalde content of apps, via het internet gelijk behandelen. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Half internet bestaat niet. Consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten.’

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Boezo slechte concurentiepositie? ISP’s doen er toch alles aan om grensoverschrijdend shoppen van bundels tegen te gaan.

Anoniem aub

T-mobile is stiekem. Om bepaald netwerk verkeerd voorrang of narang te geven moet je op L3 mogen kijken dáár is het hen om te doen om in onze data te kunnen kijken. T-mobile blijf met je vingers van onze data af en lieg je eigen klanten niet voor !!! en op die manier de publieke opinie te bespelen vind ik schandalig!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond