Deel dit artikel
-

Eerste namen bekend voor EDAY: Web3, quantum en Lightyear

Web3 en de metaverse zijn dit jaar belangrijke thema’s van Emerce EDAY, het jaarlijkse congres dat vooral in de toekomst kijkt. Op 6 oktober hopen we jullie voor het eerst na twee jaar weer te begroeten in de Kromhouthal in Amsterdam Noord.

De rol van storytelling in de metaverse wordt toegelicht door Benjamin Jackendoff, die zich blockchain-consultant, NFT-strateeg en partner bij Skyview Way Studios noemt.

Hoe ziet de toekomst van gedecentraliseerde media eruit? Pionier Trevor McFedries van Dapper Labs vertelt je alles over het fenomeen DAO, wat staat voor Decentralized Autonomous Organization. Wikipedia omschrijft het als een organisatie die wordt gerund door ‘slimme contracten’ die worden bewaard op een blockchain. Blockchain is volgens hem de grootste gebeurtenis op het internet sinds de iPhone.

McFedries is ook de stichter van Friends With Benefits, een ‘sociale DAO’ waarvan het token een marktkapitalisatie heeft van zo’n 75 miljoen dollar.

Psycholoog Elaine Kasket werd vooral bekend door haar boek All the Ghosts in the Machine: Illusions of Immortality in the Digital Age. Onze privacy houdt op als we komen te overlijden. Toch behandelt big tech de voormalige accounthouder en zijn of gaar gegevens bijna met dezelfde contractuele eerbied als toen deze persoon nog leefde.

Aan Universiteit Leiden is Bas Haring hoogleraar ‘publiek begrip van wetenschap’ en oprichter van het masterprogramma media technology voor creatieve wetenschap.

Hij schreef diverse boeken, waaronder De IJzeren Wil over kunstmatige intelligentie en de vraag of robots en computers een vrije wil kunnen hebben, en Waarom Cola Duurder is dan Melk (2016), over een vakgebied dat compleet nieuw voor hem was: economie.

Vanuit het Nationaal Groeifonds is recent 615 miljoen euro toegekend aan het programma Quantum Delta NL. Dat richt zich de komende jaren op de verdere ontwikkeling van de Nederlandse quantumsector in de volle breedte. Jesse Robbers, directeur van Quantum Delta NL, praat je bij over de recente ontwikkelingen.

Het Finse ZenRobotics ontwikkelde een bijzondere sorteerrobot voor puin, hout en metalen. De industriële robots, aangestuurd door kunstmatige intelligentie, kunnen waardevolle grondstoffen terugwinnen uit afvalstromen. De ZRR sorteert momenteel puin, hout en metalen, maar het afval bevat meer dan dat. Hoofd marketing Tuuli Makela geeft uitleg.

In het afgelopen decennium heeft China een digitale revolutie laten zien die het leven van tientallen miljoenen Chinezen heeft veranderd en in toenemende mate de rest van de wereld beïnvloedt. China’s Gen Z vormen de echte digital natives en droomconsumenten van het land. Welke apps gebruiken ze, welke influencers zijn belangrijk voor hen en hoe beïnvloeden digitale trends hun dagelijks leven?

Manya Koetse is China-kenner en social-trendwatcher, alsmede de hoofdredacteur van What’s on Weibo, een internationaal goedbezochte nieuwssite die inzichten geeft in de nieuwste trends.

Zoals bij elke EDAY stappen we graag even uit onze marketing en e-commerce comfortzone en onderzoeken we geavanceerde technologische ontwikkelingen van eigen bodem.

In het verleden kwam de Hyperloop al eens voorbij, dit jaar kunnen we moeilijk om de zonne-auto van Lightyear heen. Een jaar of vijf geleden zaten ze nog op een studentenkamer met elkaar te brainstormen, anno 2022 staat er in Helmond een hypermoderne fabriek en dit najaar rolt de eerste bijna volledig op zonlicht rijdende auto van de band. Namens Lightyear spreekt Gearte Nynke Noteboom.

Het Delftse Kitepower zet het nalatenschap van Wubbo Ockels voort. Ockels had al in 1993 het idee om via vliegers energie op te wekken. Na drie succesvolle pilots en negen versies van het Kitepower systeem is de Delftse startup klaar voor de volgende fase: het op de markt brengen van het eerste mobile airborne windsysteem (AWES). Hiervoor starten zij een investeringsronde via het crowdfundingplatform Crowdcube.

Meer namen volgen.

De early bird kaarten zijn reeds vergeven, maar Emerce leden krijgen tot eind augustus een speciaal tarief.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond