Deel dit artikel
-

Emerce eDay preview: techfilosoof Tom Chatfield

Hij is specialist in digitale technologie, hoofdredacteur van Prospect Magazine, columnist bij de BBC en gaf TED-lezingen. Zijn werk is in meer dan twintig talen gepubliceerd. De Britse auteur en techfilosoof Tom Chatfield is een van de sprekers op Emerce eDay, dat dit jaar volledig virtueel plaatsvindt.

Chatfield zelf omschrijft zich in interviews bij voorkeur als een ‘Britse geek met aandacht voor de digitale cultuur, vader van een paar kleine kinderen en een fervent jazzpianist, die mij beide helpen om me gezond te houden.’

Zijn werk bestaat uit zelfhulpboeken en sinds kort ook uit fictie. ‘Ik begon als tiener al sci-fi boeken te verslinden: Isaac Asimov, Tolkien, Ursula le Guin, Douglas Adams, Terry Pratchett en Margaret Atwood. Ik schrijf sinds ik zes of zeven jaar oud was studeerde literatuur aan Oxford. Ik heb altijd heel diep van het genrefictie gehouden,’ aldus Chatfield in een interview.

Zijn thrillerdebuut Dit is Gomorrah werd mede in het Nederlands vertaald. Dat boek beschrijft het leven van Azi Bello – loner, hacker en idealist – dat op zijn kop wordt gezet als de jonge, wanhopige hacker Munira hem vraagt om hulp. Azi kan moeilijk mensen vertrouwen wanneer identiteiten binnen slechts een paar klikken op het web gewijzigd kunnen worden.

Het verhaal is geïnspireerd op het leven van klokkenluider Edward Snowden, die bewust documenten over geheime spionageactiviteiten van de NSA lekte en onthulde dat deze organisatie wereldwijd online communicatie bewaakt met het computerprogramma PRISM.

Want Chatfield beziet het digitale domein telkens met een kritisch oog. ‘Het is een enorme uitdaging om om te gaan met zo’n massa aan informatie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben.’

We worden er volgens de Britse auteur ook niet op voorbereid: informatiemanagement wordt op school niet onderwezen en deugdzame adviezen rond dat onderwerp ontbreken. ‘Ik hou niet van het woord digital detox, maar het feit dat deze term overal opduikt wijst er wel op dat we met een probleem te maken hebben,’ vertelde Chatfield in weer andere interviews. ‘We dragen allemaal in onze broekzak de toegang tot een gigantische massa aan informatie mee. Om al die informatie te behapstukken zouden we duizend levens nodig hebben. We hebben dus strategieën nodig om met die veelheid aan informatie om te gaan.’

Emerce eDay vindt dit jaar plaats op 8 oktober en is virtueel gratis te volgen. De presentaties en lezingen zijn daarnaast ook on demand terug te zien.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond