Emerce eFinancials: ‘Voor slimme nieuwkomers valt er genoeg te halen’

Verzekeringen verkopen via Facebook onder de naam Kroodle, verzekeraar Aegon durfde die stap aan. Men moest wel, want verzekeringen verkopen aan jongeren is lastig en vergt nieuwe invalshoeken. Perry Koorevaar houdt zich bij Kroodle bezig met conceptontwikkeling en sales. Donderdag spreekt hij op Emerce eFinancials in ’t Spant.
Hoe loopt Kroodle momenteel?
“Het gaat goed met ons. Na de lancering zijn we er in geslaagd om in korte tijd een groot aantal nieuwe producten te lanceren. Bij de livegang hadden we slechts drie producten rond wonen. Inmiddels zijn daar reisverzekeringen, studentenverzekering en een gadgetverzekering bijgekomen. Binnenkort introduceren we een scooterverzekering. Tegelijkertijd hebben we de site geoptimaliseerd, met behulp van typische A/B-testen. Dit traject loopt trouwens nog steeds. De klanten weten ons steeds beter te vinden, iedere week realiseren we meer verkopen en inmiddels hebben we de eerste honderden klanten binnen en bijna veertien duizend Likes op Facebook. We gaan nu ook steeds meer naar de massa communiceren. Dit zal niet met gigantische budgetten gebeuren, maar wel zeer gericht op onze doelgroep en voornamelijk online. Voorbeelden hiervan zijn acties die we gedaan hebben met FreshCotton en de sponsorship van Amsterdam Dance Event.”
Hoe interesseer je je jonge doelgroep voor een van de saaiste producten denkbaar: verzekeringen?
“Dat valt inderdaad niet mee, maar het is wel zo dat verzekeringen heel veel haakjes hebben naar onderwerpen die jongeren wel degelijk interesseren. Door op dat soort onderwerpen in te haken, kun je dan alsnog verzekeringen onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld met betrekking tot gadgets. Veel jongeren zijn echt heel erg gehecht aan hun smartphone en vinden het leuk om over de laatste features en tips & tricks te communiceren. Daar haakt Kroodle op in met bijvoorbeeld discussies op de Facebookwall over de productpresentatie van Apple, en wat je kunt doen om te voorkomen dat je mobieltje schade oploopt. In de slipstream van zo’n discussie kun je dan een gadgetverzekering onder de aandacht brengen.”
Welke vernieuwingen zie je in de verzekeringsmarkt, hier en in het buitenland?
“In zijn algemeenheid denk ik dat de verzekeringsbranche nog steeds conservatief is. Vergelijk de mate van adoptie van de nieuwste internet, analytics en social technieken bij bijvoorbeeld best-in-class spelers uit de (online) retail en reisbranche met die uit de verzekeringsbranche. Met name mobiel is een achtergebleven gebied in verzekeringsland – er zijn nog heel weinig spelers die een responsive website hebben. Je ziet echter wel dat de noodzaak tot innovatie breed wordt onderkend, al was het alleen al uit het besef dat branchevreemde concurrenten zouden kunnen toetreden die wel snel gebruik kunnen maken van de nieuwste technologische mogelijkheden. Er gaan miljarden om in verzekeringen, dus voor slimme nieuwkomers valt er genoeg te halen. Eigenlijk geven alle partijen in de branche regelmatig aan dat zij bezig zijn om te innoveren en werk te maken van mobile en social, maar ook echt uitvoeren en succesvol implementeren blijft toch lastig. Van de huidige initiatieven vind ik bijvoorbeeld Friendsurance uit Duitsland echt heel leuk. Hierbij kunnen mensen hun eigen groep aanmaken en die verzekeren, en daarbij behoorlijke kortingen krijgen afhankelijk van het aantal schades dat in die groep wordt gemaakt. Voor de iets verdere toekomst verwacht ik veel initiatieven op het gebied van dynamic pricing en tailor made proposities die verzekeraars helemaal (kunnen) afstemmen op het profiel en behoefte van de klant, gebaseerd op data mining technieken en predictive analytics.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond